Σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στο Καστελόριζο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το τέλος της δύσκολης περιόδου για τη χώρα που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια. Εκανε λόγο για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, παραλληλίζοντας την καθαρότητα της εξόδου με εκείνη του νησιωτικού ουρανού. Δεσμεύτηκε επίσης πως τον Αύγουστο θα επισκεφτεί εκ νέου το Καστελόριζο για να ανακοινώσει και την τυπική έξοδο της Ελλάδας από την εποπτεία, έτσι ώστε να βγει, όπως είπε, το μελανό χρώμα από το νησί, από το οποίο αναγγέλθηκε η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στη γειτονική χώρα ότι η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν αλλά και ότι υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα. Ενώ σημείωσε παράλληλα πως η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη αλλά και ισχυρά ερείσματα και συμμαχίες στη διεθνή κοινότητα.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε χαρούμενος για την παρουσία του στο Καστελόριζο, που μπορεί, όπως είπε, «να βρίσκεται πολλά μίλια μακριά από την πρωτεύουσα, όμως διαπίστωσα εδώ είναι που χτυπά δυνατά η καρδιά της Ελλάδας. Σε ένα τόπο ιδιαίτερο. Ιστορικό από κάθε άποψη» υπογράμμισε.
«Σήμερα, σχεδόν 8 χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, έτσι και σήμερα φτάνουμε στο τέλος αυτής της δύσκολης εποχής. Πλέον αφήνουμε πίσω τις μεγάλες δυσκολίες και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο μας, για την καθαρή έξοδο, όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελόριζου από την επιτροπεία, από τα προγράμματα» είπε και πρόσθεσε ότι βγαίνουμε από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ, στην οικονομία και την κοινωνία.
«Τώρα που βρισκόμαστε σε πιο ήρεμα νερά, σε αληθινό και ασφαλές απάγκιο, μπορούμε να σχεδιάσουμε το επόμενο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του τόπου και κυρίως των νέων ανθρώπων αυτού του τόπου» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως η Ελλάδα της νέας εποχής, οφείλει να έχει ως θεμελιώδη αξία και πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δίκαιη ανάπτυξη αφορά και τις ακριτικές περιοχές της χώρας οι οποίες ταυτίζονται απολύτως με τα εθνικά μας συμφέροντα. Η στήριξη της κυβέρνησης στο εθνικό συμφέρον είναι έμπρακτη και όχι κούφια λόγια και αναμασημένες πατριωτικές κορώνες, και περνάει από την έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές είπε ακόμη, εστιάζοντας στις δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης.
«Δεν έχω έρθει εδώ για να βγάλω κάποιο διάγγελμα, ούτε για επικοινωνιακούς λόγους, δεν ήρθα για να κλέψω κάτι από την ομορφιά του τόπου σας και να φτιασίδωσω σχέδια κακόμορφα όπως συνέβη στο παρελθόν, αλλά έχω έρθει με τους συνεργάτες μου για να δώσω κάτι σημαντικό», είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφερθείς στα έργα υποδομής του νησιού.
«Εγκαινιάζουμε τις δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης συνολικής χωρητικότητας 400 κυβικών μέτρων ανά ημέρα. Οι οποίες αντικαθιστούν την μία και μοναδική, η οποία είχε όταν φτιάχτηκε πριν από τριάντα χρόνια, τη μισή χωρητικότητα και με τα χρόνια έφτασε λόγω παλαιότητας, σχεδόν στο ένα τρίτο» δήλωσε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας το έργο υποχρέωση της Πολιτείας.
«Από το 2012 μέχρι και πέρυσι, το Ελληνικό Δημόσιο είχε δαπανήσει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτη για τη μεταφορά νερού, ενώ τώρα, δαπανώντας σχεδόν το ένα τρίτο σχεδόν του ποσού που δαπανήθηκαν την προηγούμενη πενταετία, φτιάξαμε τις μονάδες, εξασφαλίζεται η υδροδότηση του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ενώ συμπλήρωσε πως ένα ακόμα έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στην ένταξη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού του Νοτίου Αιγαίου, των έργων που αφορούν την ανάδειξη της παραλιακής ζώνης καθώς και τα βελτιωτικά έργα της περιφερειακής οδού του λιμανιού στο Καστελόριζο, συνολικού ύψους 750.000 ευρώ.
Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ο πρωθυπουργός είπε πως επιδοτήθηκαν στο Καστελόριζο 246 νοικοκυριά μέσω του Προγράμματος «Παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους μονίμους κατοίκους των απομακρυσμένων Νησιών της χώρας», του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας σχετίζεται με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων στις ακριτικές περιοχές και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.
«Γνωρίζουμε καλά, ότι εσείς εδώ, έχετε περάσει περιόδους ανησυχίας αλλά και περιόδους πολύ καλής συνεργασίας με την απέναντι πλευρά» σημείωσε, για να προσθέσει πως οι πολιτικές ηγεσίες πολλές φορές δεν ακολουθούν τις συνήθειες των ανθρώπων.
«Πολλές φορές βρισκόμαστε σε ταραγμένες περιόδους μπροστά σε αδικαιολόγητες συμπεριφορές, προκλητικής στάσης και επιθετικής στάσης από την πλευρά των γειτόνων μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η ταραγμένη περίοδος που διανύουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν συνάδουν με τις αρχές της καλής γειτονίας, ούτε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
«Θέλω σήμερα, από αυτόν εδώ τον τόπο, να περάσω ένα μήνυμα, από τη μια μήνυμα συνεργασίας, συνεννόησης, ένα μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης από την άλλη, όμως και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Τούτο τον τόπο όσοι τον κατοίκησαν τους προηγούμενους αιώνες ξέρουν πολύ καλά να τον υπερασπίζονται. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα από άκρη σε άκρη ετούτης της χώρας, τα σύνορα της οποίας είναι δεδομένα από τις διεθνείς συνθήκες, δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε ούτε σπίθα γης», προειδοποίησε.
Η Ελλάδα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, είπε για τη χώρα μας ο πρωθυπουργός. Ενώ ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που, όπως είπε, φυλάνε Θερμοπύλες και διαφυλάττουν στο έπακρο, τα εδάφη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. «Η χώρα μας, διαθέτει άλλωστε αδιαμφισβήτητη ισχύ και κομβική θέση στο διεθνές πεδίο, διότι είναι μια δύναμη που ξέρει να επιδεικνύει πάντοτε ψυχραιμία και νηφαλιότητα αλλά και όταν χρειάζεται αποφασιστικότητα» υπογράμμισε.
«Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος. Το λέω με αίσθημα φιλίας προς τους γείτονες μας, προχθές ο Τούρκος πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο να συλλυπηθεί για μια άτυχη στιγμή για τις Ενοπλες Δυνάμεις» είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά στον σμηναγό Γ. Μπαλτάδωρο, λέγοντας μεταξύ άλλων πως χάσαμε έναν από τους καλύτερους πιλότους μας.
«Οι κινήσεις καλής θέλησης πρέπει να έχουν συνέχεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας το τηλεφώνημα Γιλντιρίμ για να προσθέσει: «Οχι τα προκλητικά διαγγέλματα, όχι οι προκλήσεις επιθετικότητας, τούτη την ώρα θα έπρεπε να συζητάμε για το πώς θα αναπτύξουμε ακόμα καλύτερα τον τουρισμό μας, για το πώς από κοινού θα φροντίσουμε να αυξηθεί η κίνηση στο Αιγαίο, να αυξηθεί το εμπόριο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι μήνυμα συνεργασίας από τη μία και μήνυμα αποφασιστικότητας από την άλλη. Και θέλω αυτό να το καταλάβουν όλοι καλά, με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπερασπίζεται αξίες διαχρονικά και αυτές τις αξίες θα τις υπερασπιστούμε με όποιο τρόπο χρειαστεί, να είσαστε βέβαιοι» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του, ανέλαβε τη δέσμευση να επισκεφθεί εκ νέου το νησί τον Αύγουστο, όποτε και η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο. «Δεν μπορώ παρά να αναφερθώ στη συγκίνηση και στην υπερηφάνεια που νιώθουν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες όπου γης, για αυτή την ξακουστή ιστορική γωνιά της πατρίδας μας, τη Μεγίστη. Εδώ, στα μέρη που βρίσκεται η Στρογγυλή, το ανατολικότερο σημείο της χώρας μας. Εδώ, στα μέρη που βρίσκεται η Ρω, το σπίτι της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της περήφανης Κυράς της Ρω. Εδώ λοιπόν, στο Καστελόριζο, σας δίνω μια υπόσχεση, δεν θα αφήσουμε αυτή την κακή πινελιά, με το διάγγελμα των κακών μαντάτων» είπε ο πρωθυπουργός και δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφτεί το νησί τον Αύγουστο όποτε η χώρα βγαίνει και τυπικά από τα μνημόνια.
Αγγελική Λάζου