10.4 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑλ. Τσίπρας: «Είχε γίνει «καθεστώς» στις εργασιακές σχέσεις η απλήρωτη, η αδήλωτη,...

Αλ. Τσίπρας: «Είχε γίνει «καθεστώς» στις εργασιακές σχέσεις η απλήρωτη, η αδήλωτη, η υποδηλωμένη εργασία»

Επίσκεψη πρωθυπουργού στην «Παπαστράτος»

 

Τον διττό στόχο της ανατροπής του προηγούμενου μοντέλου του «εργασιακού μεσαίωνα» μέσω της διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, παράλληλα με τη διαμόρφωση περιβάλλοντος στη χώρα φιλικού προς την υγιή επιχειρηματικότητα, έθεσε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στη βιομηχανία «Παπαστράτος ΑΒΕΣ», στον Ασπρόπυργο, λίγες ημέρες πριν από τη ΔΕΘ και με την κυβέρνηση να επικεντρώνεται στην πραγματική οικονομία, την υγιή επιχειρηματικότητα, τις εργασιακές σχέσεις και τις επενδύσεις.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, που δημιουργεί 400 νέες θέσεις εργασίας, της βιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΒΕΣ», κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις της, τόνισε τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του για το ενδιαφέρον που δείχνουν και θα δείξουν ξένοι και εγχώριοι επενδυτές για επενδύσεις στη χώρα μας.


Υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη αν πρωτίστως δεν φροντίσουμε να στηρίξουμε τον βασικό κρίκο της παραγωγικής αλυσίδας που είναι ο εργαζόμενος». Σε αυτό το πλαίσιο έκανε ιδιαίτερη μνεία στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας που εισάγεται σήμερα (σ.σ. Τρίτη) στη Βουλή και το οποίο προσπαθεί να καταπολεμήσει φαινόμενα που έχουν γίνει «καθεστώς» στις εργασιακές σχέσεις, όπως η απλήρωτη, η αδήλωτη, η υποδηλωμένη εργασία.
«Εμείς θα πετύχουμε να ξανακερδίσουμε την απασχόληση και να δομήσουμε ένα υγιές περιβάλλον εργασιακών σχέσεων και επιχειρηματικότητας στον τόπο», υπογράμμισε. Τόνισε ότι «διαμορφώνονται οι συνθήκες σιγά-σιγά για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διαμορφώνονται οι προοπτικές ώστε να ξαναγίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός τόπος η Ελλάδα, το κυριότερο όμως είναι ότι διαμορφώνονται οι προοπτικές για την οριστική έξοδο από την μακρόχρονη περιπέτεια που πέρασε ο τόπος τα 7 χρόνια της μνημονιακής επιτροπείας, που παλεύουμε ώστε να τελειώσει οριστικά σε έναν χρόνο τον ερχόμενο Αύγουστο του 2018». Σημείωσε ότι «εργαζόμαστε καθημερινά για να βάλουμε τις βάσεις για ένα παραγωγικό μοντέλο που θα είναι διαφορετικό από αυτό που μας οδήγησε στην κρίση, που θα βασίζεται στην καινοτομία την τεχνολογία και κυρίως στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων».
Ειδικότερα, στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στον χώρο των εγκαταστάσεων, παρουσία των εργαζομένων και της διοίκησης, τόνισε ότι «σήμερα είναι πολλοί αυτοί που εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία», εξηγώντας ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαμε πάνω από 1 δισ. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις και το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου (δηλαδή αμέσως μετά το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης) υπήρξε τριπλασιασμός. Είπε ότι η επένδυση της Παπαστράτος που επέλεξε σε δύσκολες συνθήκες (το 2015) και υλοποιείται τώρα, είναι μια παραγωγική επένδυση που δίνει προστιθέμενη αξία, νέες θέσεις εργασίας, επένδυση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, ενώ δίνει προοπτική και στον πρωτογενή τομέα, καλύπτοντας πολλαπλάσιες θέσεις πέραν των 400 νέων θέσεων, στον χώρο της καπνοπαραγωγής.
Σημείωσε ότι «η επένδυση αυτή είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» και ότι η επιλογή αυτή «δικαιώνεται γιατί η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και κυρίως η δέσμευση των εταίρων μας για έναν αλγόριθμο που κλειδώνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους διαμορφώνει μια προοπτική που δεν μας ενδιαφέρει και πολύ αν την έχει χαιρετίσει η πλειοψηφία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, αλλά μας ενδιαφέρει που την έχει χαιρετίσει η πλειοψηφία των επενδυτών μέσα και έξω από την Ελλάδα». Τόνισε ότι αυτό «αποκρυσταλλώθηκε πρώτα και κύρια με την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές», δεύτερον, με τις διαρκείς το τελευταίο διάστημα αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης στην ελληνική οικονομία και τρίτον, με τη δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να δανείζονται με ανταγωνιστικά επιτόκια από τις διεθνείς αγορές.

«Διαμορφώνονται λοιπόν οι συνθήκες σιγά-σιγά για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διαμορφώνονται οι προοπτικές ώστε να ξαναγίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός τόπος η Ελλάδα, το κυριότερο όμως είναι ότι διαμορφώνονται οι προοπτικές για την οριστική έξοδο από την μακρόχρονη περιπέτεια που πέρασε ο τόπος τα 7 χρόνια της μνημονιακής επιτροπείας που παλεύουμε ώστε να τελειώσει οριστικά σε έναν χρόνο τον ερχόμενο Αύγουστο του 2018», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε:
«Εργαζόμαστε καθημερινά για να βάλουμε τις βάσεις για ένα παραγωγικό μοντέλο που θα είναι διαφορετικό από αυτό που μας οδήγησε στην κρίση, που θα βασίζεται στην καινοτομία την τεχνολογία και κυρίως στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων».
  «Διασφαλίζουμε τις εργασιακές σχέσεις»
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτικό προϊόν και επιχειρηματικότητα σε υγιή βάση αν δεν διασφαλίσουμε τον βασικό μοχλό της παραγωγής που είναι ο εργαζόμενος».
Είπε ότι τα τελευταία χρόνια «στην Ελλάδα έχουμε βρεθεί μπροστά σε καθεστώς παρανομίας, υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων και ότι κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι αυτό είναι το μοντέλο που πρέπει να αποδεχτούμε, ενός εργασιακού μεσαίωνα χωρίς γυρισμό στην κανονικότητα». «Εμείς πιστεύουμε ότι αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φιλικό στην υγιή επιχειρηματικότητα, όχι στην κρατικοδίαιτη που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, αλλά πρωτίστως να εξασφαλίσουμε τις εργασιακές σχέσεις», τόνισε. Σε αυτό το σημείο είπε ότι σήμερα εισάγεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί να καταπολεμήσει τα φαινόμενα που έχουν γίνει καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις, όπως η απλήρωτη, η αδήλωτη, η υποδηλωμένη εργασία.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με μια προοπτική επισφαλούς εργασίας, με μια προοπτική ανεργίας στα επίπεδα που βρέθηκε τα τελευταία 5 χρόνια, ούτε με μια προοπτική μιζέριας που θέλει τον εργαζόμενο διαρκώς επισφαλώς εργαζόμενο και τον επιχειρηματία να προσπαθεί να αυξήσει την κερδοφορία του με κινήσεις κάτω απ’ το τραπέζι.


Ανέφερε ότι η επιχείρηση Παπαστράτου βοηθά την ελληνική Πολιτεία στην καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης για χρόνια δράσης των λαθρεμπόρων στον χώρο των καπνικών, και την ευχαρίστησε για την έμπρακτη στήριξη στη μάχη για την πάταξη του λαθρεμπορίου, για τη δωρεά ενός υπερσύγχρονου μηχανήματος σκάνερ που δόθηκε στις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό και την απόσυρση τεράστιων ποσοτήτων λαθραίων καπνικών προϊόντων που θα κατέληγαν στην ελληνική αγορά.
«Εχουμε επιλέξει να στηρίξουμε τον εργαζόμενο και ταυτόχρονα να στηρίξουμε και τη νομιμότητα, να χτυπήσουμε την ανομία, να πατάξουμε την παραβατικότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
  «Να πιστέψουμε στις δυνατότητας μας, για να γυρίσουμε σελίδα»
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι για να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα στη χώρα πρέπει να πιστέψουμε στις δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπο και στη δυνατότητα μας να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. «Η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, είναι βέβαιο όμως ότι η προοπτική ανοίγεται μπροστά μας. Απαιτούνται λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα», σημείωσε.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να δουλέψει σκληρά για να δημιουργήσει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Είπε ειδικότερα ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα υπάρχει σε λειτουργία η αναπτυξιακή τράπεζα για να μπορούν να χρηματοδοτούνται οι δυνάμεις της παραγωγής «και όχι όπως στο παρελθόν οι επιχειρήσεις που είχαν την εύνοια στα κέντρα εξουσίας προκειμένου να παίρνουν θαλασσοδάνεια». Ταυτόχρονα, σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και «διαμορφώνουμε συνθήκες για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα (έχει ήδη ψηφιστεί και θα ξεκινήσει από το 2020) και πετύχαμε τη μάχη για την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2018, δίνουμε τη μάχη για την καταπολέμηση του εργασιακού μεσαίωνα».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι φέτος επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι θα τελειώσει το 2017 με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% και επισήμανε ότι προχωρούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για απλοποίηση των διαδικασιών και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, όπως και οι μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση, την παιδεία και την υγεία.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν πράξη μέσα από ένα παραγωγικό μοντέλο που δεν θα έχει σχέση με αυτό που μας οδήγησε στην κρίση.
«Η προσπάθεια που κάνουμε συναντά τη στήριξη όλων εκείνων που θέλουν να δουν τη χώρα λίγο καλύτερα, που θέλουν να δουν μια προοπτική ανάσας γι’ αυτόν τον τόπο, εκεί που η γνώση, η εργατικότητα και οι δυνατότητες των ανθρώπων της χώρας, επιβάλουν να βρίσκεται αυτή η χώρα», τόνισε.
  «Υπάρχει η προοπτική να πέσει η ανεργία κάτω από το 20% μέσα στο 2018»
Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ο πρωθυπουργός εκμυστηρεύτηκε ότι κατά την πρώτη συνάντηση τους με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Χρήστο Χαρπαντίδη, τις δύσκολες μέρες του 2015 όπου η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών θεωρούσαν ότι η οικονομία βρισκόταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, του είπε για την εν λόγω επένδυση, με τον κ. Τσίπρα να εκφράζει στον τότε διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλο τις επιφυλάξεις του για το εάν πράγματι θα προχωρούσε σε μια τέτοια επένδυση. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τη διαχείριση μιας απολύτως χρεοκοπημένης οικονομίας σε καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και ενώ η ελληνική οικονομία και η χώρα είχαν υποστεί μια τρομακτική αποεπένδυση από το 2010 και μετά.
«Αποφάσισε να εμπιστευτεί την ελληνική οικονομία και πρωτίστως τους εργαζόμενους» και «σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος γιατί το ρίσκο εκείνης της περιόδου σήμερα δικαιώνεται», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος προς τον κ. Χαρπαντίδη σημείωσε: «Οταν με επισκεφτήκατε στο γραφείο μου για να πάρετε αυτό το ρίσκο η ανεργία ήταν στο 27,5%, σήμερα είναι στο 21,5% με προοπτική μείωση και μέσα στο 2018 να πέσουμε από το φράγμα του 20%. Εχουμε νέες θέσεις εργασίας και η μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι αυτές να είναι αξιοπρεπούς εργασίας, σταθερές όσο το δυνατόν και θέσεις που θα δίνουν ένα μισθό αντάξιο της προσφοράς του εργαζόμενου στον εργοδότη».
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις με τη διοίκηση και το σωματείο των εργαζομένων.
Η επένδυση
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου, τον υπουργό Επικρατείας & κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, και τον αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ξεναγήθηκε στους χώρους των εγκαταστάσεων και ενημερώθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας για την επένδυση, η οποία αποτελεί κατά πληροφορίες την πρώτη άμεση ξένη βιομηχανική επένδυση στην Ελλάδα μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Χαρπαντίδης, μίλησε στον σύντομο χαιρετισμό του για υλοποίηση μιας ακόμα μεγάλης επένδυσης στη χώρα «με σκοπό να παράξουμε στην Ελλάδα ένα από τα πλέον καινοτόμα προϊόντα, επένδυση 300 εκατ. ευρώ που έρχεται σε συνέχεια της επένδυσης 700 εκατ. ευρώ που έχουμε επενδύσει στην Ελλάδα από το 2003 και μετά».
Είπε ότι τα εργοστάσια είναι υπό διαμόρφωση και ειδικότερα ότι στη σημερινή κατάσταση είναι 180 στρέμματα γης, περίπου 50.000 τ.μ. κτιριακές εγκαταστάσεις στις οποίες παράγονται 12 δισ. τσιγάρα και απασχολούνται 800 εργαζόμενοι. Προανήγγειλε ότι σε μερικούς μήνες θα χτιστούν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις 65.000 τ.μ. και θα ανέβει η παραγωγή από 12 σε 20 δισ. ράβδους καπνού Heets για το IQOS. Εγκαθίστανται δύο νέες απαιτητικές γραμμές καπνού και δέκα γραμμές των ράβδων. Το δυναμικό θα αυξηθεί από 800 σε 1.200 εργαζόμενους.
«Σημαντική στιγμή όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τη χώρα», είπε ο κ. Χαρπαντίδης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μεγάλη επένδυση με ξεκάθαρα μετρήσιμα οφέλη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, την καπνοπαραγωγή, τις εξαγωγές και την αγορά εργασίας, αφού δημιουργούνται 400 νέες θέσεις εργασίας σε μια δύσκολη περίοδο. Πρόσθεσε ότι σε αυτά πρέπει να προσμετρηθούν η εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού πάνω σε μια καινοτομία και ότι εξασφαλίζεται και το μέλλον της ελληνικής καπνοπαραγωγής, καθώς τα Heets περιέχουν ποσοστό ελληνικού καπνού. Ως προς τις εξαγωγές, τα 20 δισ. τσιγάρα θα φεύγουν προς πάνω από 30 χώρες. Ο κ. Χαρπαντίδης σημείωσε ότι η εταιρεία διεκδίκησε και έφερε αυτή την επένδυση στην Ελλάδα παρότι υπήρχαν χώρες με μικρότερο φορολογικό και εργατικό κόστος, «επειδή πιστεύουμε στις δυνατότητα της χώρας μας». «Και αυτό είναι που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, εξαγωγές και αυτά βασισμένα σε καινοτομία».
Νίκος Λιονάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ