Στις πρώτες 4 ώρες κατατέθηκαν 277 προτάσεις χρηματοδότησης, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ
Πέραν κάθε προσδοκίας φαίνεται ότι διαμορφώνεται η συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Επιχειρούμε Εξω», καθώς μόλις στις πρώτες 4 ώρες από την εκκίνηση της διαδικασίας, δηλώθηκε συμμετοχή για 277 επιχειρηματικές προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, για το 20% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος που ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η συμμετοχή και στην έναρξη του προγράμματος χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για την αξιοποίηση των « ξεχασμένων»’ ακινήτων των Δήμων, καθώς μέσα στα πρώτα 20 λεπτά εφόσον ξεκίνησε η διαδικασία -πριν λίγες μέρες- κατατέθηκαν 33 προτάσεις.
Οι προτεραιότητες που καθορίστηκαν για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ υπό την εποπτεία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος και έχει την ευθύνη του βασικού εργαλείου ανάπτυξης της οικονομίας που είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, φαίνεται ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς με βάση το έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Επιχειρούμε Εξω» οι μικροί εξαγωγείς θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν εντός 30 μηνών έως και 50.000 ευρώ για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.
Μια επιχείρηση μπορεί να κάνει χρήση του προγράμματος για περισσότερες από μία φορές. Επίσης, επισημαίνεται ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς: αγροδιατροφή / βιομηχανία τροφίμων, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, υλικά / κατασκευές, ενέργεια, περιβάλλον, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), υγεία / φάρμακα.
Σε ποιους απευθύνεται
* Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:
– Εχουν κλείσει τουλάχιστον μία διαχειριστική χρήση δωδεκάμηνης διάρκειας.
– Διαθέτουν επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι αφορούν προϊόντα που επιθυμούν να προωθήσουν μέσω της συμμετοχής τους στις εμπορικές εκθέσεις.
– Παράγουν / μεταποιούν ήδη τα προϊόντα αυτά.
– Αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα και ποσοστό τουλάχιστον 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων που παράγουν / μεταποιούν.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ