14.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΤο Φορολογικό, κλειδί για το μέλλον της οικονομίας

Το Φορολογικό, κλειδί για το μέλλον της οικονομίας

Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

 

13ο Athens Tax Forum

Με το γεγονός της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, στο 13o Athens Tax Forum, με θέμα «Φορολογικό Περιβάλλον: Μοχλός Ανάπτυξης ή Ανταγωνιστικό Μειονέκτημα;».
Ο κ. Αναστασόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση που έχει καθυστερήσει και έχει επαναφέρει την ύφεση και την αβεβαιότητα στην αγορά. «Κάθε μέρα καθυστέρησης» όπως δήλωσε «απομακρύνει περισσότερο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της κανονικότητας όπως και την επαναφορά συνθηκών ανάπτυξης». Τόνισε ότι: «Η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει μόνο από την ιδιωτική οικονομία και να στηριχθεί κυρίως στις άμεσες ξένες αλλά και εγχώριες επενδύσεις». «Οι συνεχείς αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και «οι επανειλημμένες αλλαγές στη νομοθεσία έχουν δημιουργήσει εικόνα αναξιοπιστίας σε βαθμό που  απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην χώρα. Η αλήθεια όμως είναι ότι όχι μόνο δεν γίνονται τα απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά αντίθετα οι πολιτικές δείχνουν αδυναμία αντίληψης της κατάστασης και οδηγούν ακόμη και σήμερα σε αντίθετα αποτελέσματα». Υπογράμμισε ότι σημαντικό στοιχείο για την υλοποίηση επενδύσεων αποτελεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας καθόσον αυτή καθορίζει τελικά και την αποδοτικότητα της επένδυσης και άρα την απόφαση του επενδυτή. «Εδώ μετράει ο φορολογικός συντελεστής, το ύψος των εισφορών, η ποιότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου και της εκπαίδευσης, η ταχύτητα των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις εκδόσεις αδειών, η ευελιξία στην αγορά εργασίας και οι συντελεστές κόστους στο επιχειρείν. Για να το θέσω διαφορετικά και με μεγαλύτερη σαφήνεια ώστε να σταματήσουν και οι αυταπάτες όσο δεν αλλάζει το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον τόσο οι επενδυτές θα περιορίζονται στο να αγοράζουν ότι θεωρούν φθηνό. Θα ξεπουλάμε δηλαδή τα περιουσιακά μας στοιχεία, εθνικά και επιχειρηματικά».
Ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώστας, δήλωσε ότι: «Η ανταγωνιστικότητα σε συνδυασμό με την αρχή της ουδετερότητας του φορολογικού συστήματος, που ως γνωστόν προϋποθέτει φορολογικές πολιτικές στη βάση των οικονομικών αρετών και όχι φοροεισπρακτικών σκοπιμοτήτων, μπορεί να βελτιώσει ευεργετικά το προφίλ του φορολογικού μας συστήματος». Αντί το Κράτος, στην άσκηση ελέγχου να απειλεί και να εκβιάζει το φορολογούμενο με επιχειρήματα σε επίπεδο «υποψίας», υποδεικνύοντας του τη διέξοδο της δικαιοσύνης, καλό θα είναι να τηρεί και τις υποχρεώσεις του στην κοινωνία, όπως υπαγορεύουν οι αρχές τις Κοινωνικής Ευθύνης» τόνισε. Κάθε αύξηση στη φορολογία, πρέπει κατ’ ουσία, να αντιπροσωπεύει την οριακή αύξηση / αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών, αγαθών και πρόνοιας, σε εφαρμογή της αρχής της ανταποδοτικότητας και όχι το ανάποδο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Στόχος πάντα, βασικός και απαρέγκλιτος, η φορολογία να είναι δίκαιη, αποτελεσματική και αγώγιμη για την ανάπτυξη και την οικονομική μεγέθυνση, ανταποκρινόμενη, με αμεσότητα και επιτυχία στις προκλήσεις των καιρών, χωρίς παρενέργειες που αποβαίνουν μειωτικές της υπεραξίας της επιχειρηματικότητας».
Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, από το βήμα του 13ου Athens Tax Forum  επικεντρώθηκε στα πλάνα της Ανεξάρτητης Αρχής για το επόμενο διάστημα όπως η έκδοση απόφασης για την βελτίωση του πλαισίου προσφυγής για την επίλυση των διαφορών ως προς τα ζητήματα καταβολής και αναστολής οφειλόμενου ποσού, την έκδοση απόφασης για την βελτίωση του πλαισίου επιστροφών σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και την γενικότερη μελέτη και αναθεώρηση του πλαισίου επιστροφών Φ.Π.Α. Αναφέρθηκε επίσης στον νέο ιστότοπο  www.aade.gr, από τον οποίο θα περνάνε πλέον όλες οι ηλεκτρονικές εφαρμογές, τις οποίες οι φορολογούμενοι και οι φοροτεχνικοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην Φορολογική Ακαδημία, η οποία μέσα στο επόμενο δίμηνο θα είναι σε πλήρη λειτουργία και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από το ερχόμενο φθινόπωρο. Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναφέρθηκε επίσης στις σχετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν και αναμένεται υπουργική απόφαση, αναφορικά με τους προληπτικούς ελέγχους. Διατάξεις οι οποίες θα εξορθολογήσουν σε μεγάλο βαθμό, το νομοθετικό πλαίσιο της επιβολής ποινών με στόχο τον παραδειγματισμό και όχι την εξόντωση. «Στόχος μας, είναι να φροντίζουμε για την τήρηση της ισονομίας και την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης» δήλωσε χαρακτηριστικά. Η προσέγγιση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή έχει ως αποτέλεσμα: «Τα έσοδα των ΔΟΥ τον Μάρτιο, να φτάσουν το 1,87 δισ. ευρώ, αυξημένα πάνω από 24% έναντι του στόχου του 1,5 δισ. ευρώ και συνολικά στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα των ΔΟΥ έφτασαν τα 6,9 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 8,3% έναντι του στόχου του 6,37 δισ. ευρώ που αποτελεί τον προϋπολογισμό μας». Αναφέρθηκε επίσης στη φοροδιαφυγή κατανοώντας το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο επιχειρήσεις και πολίτες καλούνται να δραστηριοποιηθούν όπως επίσης και τη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι η εκλογίκευση της φοροδιαφυγής. Τόσο η δημιουργία, όσο και η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, είναι ευθύνη συλλογική και αποτελεί υπόθεση όλων μας».
Η Γενική Διευθύντρια Τελωνείων & ΕΦΚ Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, Ειρήνη Γιαλούρη, δήλωσε: «Οραμα μας, είναι τα τελωνεία να αποτελέσουν μια υποδειγματική υπηρεσία του δημοσίου, που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της χώρας δια μέσω στόχων όπως, η αύξηση των δημοσίων εσόδων, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, η προστασίας της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών». Τα τελωνειακά έσοδα, σύμφωνα με την κα Γιαλούρη, το 2016, παρουσίασαν αύξηση 3,11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στον εκσυγχρονισμό των πληρωμών και επιστροφής χρημάτων, οι οποίες πλέον γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονικό περιβάλλον σε όλα τα τελωνεία της χώρας.
Ο Επικεφαλής, Τμήμα Κλαδικών Μελετών (ΙΟΒΕ), Γιώργος Μανιάτης, αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης τόνισε ότι η αύξηση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα έφερε αύξηση του παράνομου εμπορίου, αύξηση του κόστους των καυσίμων για τις επιχειρήσεις, ενώ η μείωση της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά είχε ως αποτέλεσμα λουκέτα πρατηρίων, μείωση της απασχόλησης και των επενδύσεων με σημαντική επίπτωση και στα δημόσια έσοδα. Συνοψίζοντας ανέφερε ότι τόσο στον κλάδο των πετρελαιοειδών όσο και στον κλάδο των καπνικών θα υπάρξει υστέρηση εσόδων η οποία συνολικά θα είναι αρνητική εξαιτίας της αύξησης του λαθρεμπορίου.
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, δήλωσε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι αναγκαία αλλά δυστυχώς δεν θα είναι άμεση και όχι η μόνη, μιας και η Ελληνική επιχειρηματικότητα χρειάζεται και πολλά άλλα προκειμένου να προχωρήσει σε θετικά αποτελέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ