14.4 C
Athens
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠεριφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο αποκτά η Κρήτη

Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο αποκτά η Κρήτη

 

Κορυφώνονται σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) οι εργασίες του 3ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στην Κρήτη, με την ολοήμερη συνεδρίαση που θα κλείσει το βράδυ με ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και των Βασίλη Λαμπρινού, Δημάρχου Ηρακλείου, και Σταύρου Αρναουτάκη, Περιφερειάρχη.
Το βάρος που ρίχνει το Μέγαρο Μαξίμου στα περιφερειακά συνέδρια είναι «τεράστιο», υποστήριζε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητική πηγή, κάτι που υποδηλώνει, άλλωστε, και η παρουσία 16 μελών της κυβέρνησης στο συνέδριο, οι τοποθετήσεις των οποίων καλύπτουν όλη τη σφαίρα ζητημάτων που απασχολούν το νησί. Αλλά, «δεν είναι μόνο η ομιλία του πρωθυπουργού και των υπουργών, είναι το γεγονός ότι «ανοίγουν» όλα τα θέματα με τους φορείς της περιοχής, ενώ γίνεται και συζήτηση επ’ αυτών για το Σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης της Κρήτης» εξηγούσε η ίδια πηγή.
Οι… εξαγγελίες δεκαετιών γίνονται τώρα πράξη
Επειδή όμως ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση δεν νοούνται χωρίς υποδομές, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατέχει κομβικό ρόλο σε αυτή τη νέα σελίδα που ανοίγει για την Κρήτη. Με την κατασκευή εν πρώτοις, του Βόρειου Οδικού Αξονα, «μια ιστορία εξαγγελιών και μόνο εξαγγελιών», όπως έλεγε επικριτικά για τις προηγούμενες κυβερνήσεις ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, σε συνεντεύξεις του (στο «Ράδιο Κρήτη» και «Στο Κόκκινο Κρήτης»).
Σήμερα, όμως, αυτό που προκρίνεται είναι «να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη από το Καστέλι Χανίων μέχρι και τη Σητεία, οπότε να συνδυαστεί αυτός ο δρόμος με όλες τις δραστηριότητες που υπάρχουν στο νησί και σε όλους τους νομούς, σε όλες τις περιφέρειες». Ενας δρόμος ασφαλής και χωρίς διόδια σημειωτέον, αφού όπως διευκρίνιζε ο κ. Σπίρτζης «έχουμε δεσμευτεί ότι οι Κρητικοί δε θα πληρώνουν διόδια και δε θα πληρώνουν, γιατί και η Κρήτη και η νησιωτική Ελλάδα πρέπει με κάποιο τρόπο να έχουν αυτό που λέμε ένα μεταφορικό ισοδύναμο».
Μια άλλη «πονεμένη» ιστορία είναι το αεροδρόμιο στο Καστέλι, που ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε «γεφύρι της Αρτας». Και για τα δύο αυτά σημαντικά έργα αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις.
Στην Κρήτη ο Αλ. Τσίπρας
Στο Ηράκλειο της Κρήτης βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τις εργασίες του τρίτου περιφερειακού συνεδρίου. Ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε αρχικά το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας της Κρήτης (ΙΤΕ) που είναι ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα στην Ελλάδα.


Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν στο ΙΤΕ ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης και ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης.
Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του Ιδρύματος, ενώ θα συναντηθεί με επιστήμονες και ερευνητές, σύμφωνα με πληροφορίες.
Ενεργειακή αυτονομία για την Κρήτη
Επίσημη ανακοίνωση για το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Κρήτης.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στην ενεργειακή αυτονομία και αναβάθμιση της Κρήτης σε ενεργειακό κόμβο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, μέσω της διασύνδεσής της με την ηπειρωτική Ελλάδα (Αττική, Πελοπόννησος) και τη σύνδεση με τον αγωγό EastMed. Επίσης, μίλησε για τις προοπτικές που ανοίγει για την ανάπτυξη της Κρήτης η διαδικασία αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, ενώ έκανε αναφορά και στο νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, που δίνει τη δυνατότητα οι παραγωγοί ρεύματος να είναι οι ίδιοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες του Χωροταξικού της Κρήτης περιλαμβάνονται:
– Θεσμική υποστήριξη της ερευνητικής και τεχνολογικής δραστηριότητας, με στόχο τη συνεχή βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου του πληθυσμού και περαιτέρω αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών του νησιού.
– Συμμετοχή στην κοινοτική προσπάθεια να συνδιαμορφωθούν από τα κράτη – μέλη οι απαραίτητες θαλάσσιες στρατηγικές για την περαιτέρω ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον θαλάσσιο χώρο της ΕΕ, που στοχεύουν στην προστασία του θαλάσσιου χώρου της και την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, ειδικά για τις παράκτιες ζώνες.
– Ολοκλήρωση της υλοποίησης των διευρωπαϊκών υποδομών – μεταφορών και εμπλουτισμός του συστήματος με τις απαραίτητες νέες στρατηγικού χαρακτήρα υποδομές, για την ενίσχυση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του νησιού και την ασφάλεια στις μετακινήσεις, ολοκλήρωση των λιμενικών εγκαταστάσεων στα λιμάνια και του αερολιμένα Χανίων, δημιουργία του αερολιμένα στο Καστέλι Πεδιάδος, Λιμενική Πύλη του Νότου στο Τυμπάκι.
– Ενίσχυση του γεωργοπεριβαλλοντικά συμβατού αγροτοδιατροφικού τομέα, ως δυναμικού αναπτυξιακού κλάδου της Περιφέρειας με υπερτοπικό χαρακτήρα, προκειμένου να αναδειχθεί ως βασικός κρίκος της βιωσιμότητας όχι μόνο του πρωτογενή τομέα της Κρήτης, αλλά και της οικονομίας της συνολικά.
– Ανάπτυξη πιλοτικών και παραγωγικών εφαρμογών ΑΠΕ στην Κρήτη, με αυστηρό έλεγχο για την προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ