14.4 C
Athens
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΠάνω από 300.000 επισκέπτες αναμένονται στη φετινή 84η ΔΕΘ

Πάνω από 300.000 επισκέπτες αναμένονται στη φετινή 84η ΔΕΘ

Τιμώμενη χώρα ην Ινδία

Περισσότερους από 300.000 επισκέπτες αναμένεται να προσελκύσει η φετινή 84η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία εγκαινιάζεται το βράδυ του Σαββάτου από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και έχει ως τιμώμενη χώρα την Ινδία. Οι άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες ξεπερνούν τους 1.600, έναντι 1.494 πέρυσι, με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι, ενώ η τιμώμενη χώρα θα παρουσιάσει τον «εαυτό» της σε σχεδόν 3000 τετραγωνικά μέτρα στο περίπτερο 13, με περίπου 80 επιχειρήσεις να εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, από τον πρωτογενή τομέα ως την υψηλή τεχνολογία.
Στην ινδική επιχειρηματική αποστολή στη Θεσσαλονίκη μετέχουν εκπρόσωποι κορυφαίων ομίλων παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Reliance Industries Ltd (πετροχημικά, ενέργεια και πολυμερή) με ετήσιο τζίρο άνω των 60 δισ. δολ., το GMR Group (αεροδρόμια, ενέργεια και υποδομές), η Larsen & Toubro (ναυπηγεία) και η UPL Ltd (γεωργία), ενώ επίσημος καλεσμένος της 84ης ΔΕΘ είναι ο Ινδός Κροίσος Prakash Hinduja, ο οποίος ηγείται του φερώνυμου ομίλου («Hinduja»), που απασχολεί 150.000 εργαζόμενους στους κλάδους της μεταλλουργίας, των τραπεζών, της ενέργειας, του real estate και της υγείας.
Παράλληλα, στην έκθεση θα συμμετάσχουν -σε δύο «κύκλους»- περί τις 300 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, με την πρώτη ομάδα αυτών να «συστήνεται» στους επισκέπτες από τις 7 ως τις 11 Σεπτεμβρίου και τη δεύτερη από τις 12 ως τις 15 του μηνός, στο περίπτερο 12 του εκθεσιακού κέντρου, στις τέσσερις «σκηνές» του οποίου θα γίνουν περισσότερες από 150 ομιλίες, για όλα τα θέματα αιχμής, όπως η 4η βιομηχανική επανάσταση.
Η 84η ΔΕΘ, στη διάρκεια της οποίας θα εργάζονται στο εκθεσιακό κέντρο πάνω από 10.000 άνθρωποι, θα περιλαμβάνει ακόμη σημαντικά θεματικά αφιερώματα, ενώ οι κρατικές και διεθνείς συμμετοχές ανέρχονται σε 18 (Ινδία, Κύπρος, Ουρουγουάη, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβακία, Πολωνία, Ινδονησία, Ρουμανία, Μπαγκλαντές, Σερβία, Ρωσία, Νεπάλ, Ιράν, Ιταλία, Αίγυπτος, Κίνα και Βουλγαρία).
Σημαντική είναι η εκπροσώπηση του ελληνικού επιχειρείν: επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στην έκθεση υπό την ομπρέλα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ενώ ξεχωριστές παρουσίες έχουν τα επιμελητήρια, το Εμποροβιομηχανικό και Επαγγελματικό Θεσσαλονίκης, το Εμποροβιομηχανικό Αθηνών και το Επιμελητήριο Σερρών. Συνολικά, στα περίπτερα 2 και 3 βρίσκονται 43 επιμελητήρια από όλη τη χώρα, με 308 επιχειρήσεις.
Τα παραπάνω στοιχεία για τη διοργάνωση παρουσίασαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος, Κυριάκος Ποζρικίδης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Αλέξης Τσαξιρλής και ο συνιδρυτής της εταιρείας Industry Distruptors-Game Changers (για το κομμάτι του Digital Greece), Μιχάλης Στάγκος.
Η σημαία της Ινδίας σε ειδικό ιστό στο διοικητήριο και στάσεις λεωφορείων με ινδικό χρώμα
Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια της 84ης ΔΕΘ θα είναι αναρτημένη στο Διοικητήριο σε ειδικό ιστό η σημαία της Ινδίας, ενώ στην είσοδό του θα τοποθετηθεί κατασκευή με θέμα τους ελέφαντες.
Ο κ. Καράογλου -μεταξύ άλλων- απηύθυνε μήνυμα σε όσους θα διαδηλώσουν κατά την ημέρα των εγκαινίων, σημειώνοντας πως όλοι είναι καλοδεχούμενοι στη Θεσσαλονίκη, αλλά πρέπει να σεβαστούν τους πολίτες της και τις τοπικές επιχειρήσεις.
Προς όφελος των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την παρουσία της Ινδίας στην 84η ΔΕΘ η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo A.E., όπως επισήμανε ο αρμόδιος περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξέφρασε την επιθυμία «το ανοιχτό παράθυρο της ΔΕΘ» να διευρύνεται συνεχώς. Πρόσθεσε, δε, ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo, αναμόρφωσε 100 στάσεις αστικών λεωφορείων με εικόνες από το αρχείο της ΔΕΘ και του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Ο νέος δήμαρχος τόνισε ακόμα ότι η εικόνα μιας σιδερόφραχτης πόλης -την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ- δεν ταιριάζει στη Θεσσαλονίκη. «Να περάσουμε άμεσα σε μια ΔΕΘ, που τα εγκαίνιά της να ‘ναι μόνο γιορτή για την πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τις ημέρες των ΔΕΘ και των εγκαινίων της, η κίνηση στο κέντρο πρέπει να είναι απρόσκοπτη και τα καταστήματά της ανοιχτά.
Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, η πρέσβειρα της Ινδίας στην Ελλάδα, Σάμα Τζάιν (Shamma Jain), αφού παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αχανούς αγοράς της Ινδίας (1,3 δισ. άνθρωποι, εκ των οποίων το 65% κάτω των 35 ετών, πολλές θρησκείες και ανεκτικότητα), υπογράμμισε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και την προοπτική που διανοίγεται για το μέλλον (παρότι το διμερές εμπόριο είναι σήμερα πολύ χαμηλό), σε τομείς όπως τα ναυπηγεία και η ναυτιλία, η έρευνα και η τεχνολογία, αλλά και ο τουρισμός. Οι διαχρονικές σχέσεις της Ελλάδας με την Ινδία υπάρχει ανάγκη να υποστηριχθούν με ισχυρότερο οικονομικό περιεχόμενο, τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα η ΔΕΘ να αποτελέσει πλατφόρμα για να έρθουν οι βιομηχανίες της Ινδίας εγγύτερα στις ελληνικές.
Χωρίς καπνό τσιγάρων, αλλά με 5G
Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία Smoke Free, που θέλει και φέτος μια ΔΕΘ χωρίς καπνό τσιγάρων, ο αντιπρόεδρος της «Παπαστράτος», Ιάκωβος Καργαρώτος, σημείωσε πως σε κάθε μικρή επανάσταση, η αφετηρία πρέπει να είναι ο καθένας μας ξεχωριστά. Πρόσθεσε ότι η πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου υποστηρίζεται απόλυτα από την εταιρεία, αλλά η πλήρης εφαρμογή του είναι μόνο το πρώτο βήμα, αφού αυτό πάνω στο οποίο εργάζεται η εταιρεία είναι η εμπέδωση μιας κουλτούρας σεβασμούς προς όλους γύρω στον καθένα μας.
Την εκτίμηση ότι η 84η ΔΕΘ αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να προβληθούν οι δυνατότητες της επαναστατικής 5G τεχνολογίας διατύπωσε, από την πλευρά του, ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων της Wind Ελλάς, Γιώργος Τσαπρούνης, τονίζοντας πως Wind και ΔΕΘ γυρίζουν μια ψηφιακή σελίδα στην ιστορία της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η 84η ΔΕΘ γίνεται η πρώτη έκθεση όπου θα παρουσιασθεί πιλοτικά το δίκτυο 5G, με τη συνδρομή της Wind και της Huawei, επιβεβαιώνοντας τον διαχρονικό ρόλο της ΔΕΘ ως εφαλτηρίου προβολής νέων τεχνολογιών. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να βιώσουν τις δυνατότητες των πρώτων 5G συσκευών (τηλεφώνων) στην Ελλάδα.
Η φετινή ΔΕΘ καλύπτει, πέραν του επιχειρηματικού σκέλους και μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων. Μηχανοκίνηση (Automotion-Electricity-Mobility), ενέργεια (Energia), εκπαίδευση (Akademia), γαστρονομία (Γωνιά Γαστρονομίας) είναι μερικά μόνο από τα θεματικά αφιερώματα της έκθεσης. Επίσης φέτος, για πρώτη φορά, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες της ΔΕΘ θα φιλοξενηθεί στον πρώτο όροφο του Περιπτέρου 2, η Salonica Cannabis Expo 2019.
Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός
Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 στοχεύει να προκηρύξει τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης η ΔΕΘ-Helexpo A.E., με προοπτική το χρηματοδοτικό σχήμα να έχει συσταθεί μέχρι το 2021, τα κατασκευαστικά έργα να ξεκινήσουν το 2022 και η πόλη να έχει τη νέα της αναβαθμισμένη εκθεσιακή υποδομή μέχρι το 2026, έτος κατά το οποίο ο θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo A.E.
Θ. Καράογλου: «Να γιορτάσουμε έναν αιώνα ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό»
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, επισήμανε ότι στόχος είναι η ανάπλαση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε πως θεωρεί αυτονόητο ότι το έργο πρέπει να είναι έτοιμο το 2026, στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της ΔΕΘ. Όπως είπε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός ξεχώρισε την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου ως «ένα από τα πέντε εμβληματικά έργα της νέας περιόδου, κάνοντας ειδική αναφορά σε αυτό κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης».
Συμπλήρωσε ότι το νέο εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να είναι σύγχρονο, να καλύπτει τις ανάγκες και τις νέες προκλήσεις, να αναβαθμίζει και να συμβάλει στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης και φυσικά να δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη, καθιερώνοντας την πόλη ως σημείο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Στόχος είναι η ανάπλαση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό. Για εμάς είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει η διαδικασία -και η γραφειοκρατική και των έργων- να έχει ολοκληρωθεί το 2026, ώστε να είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της έκθεσης στο καινούργιο εκθεσιακό κέντρο, το οποίο θα είναι και ένα τοπόσημο για την πόλη, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς να απολαμβάνουν το 50% περίπου του σημερινού εκθεσιακού κέντρου ως ελεύθερο χώρο πρασίνου και αναψυχής» κατέληξε.
Απ. Τζιτζικώστας: «Η Περιφέρεια εξασφάλισε κονδύλια για το έργο»
Στην εξασφάλιση σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου έχει ήδη προχωρήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως επισήμανε ο αρμόδιος Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Είμαστε έτοιμοι, έχοντας εξασφαλίσει ήδη σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, να συμβάλλουμε και σε αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο, χρηματοδοτώντας την κατασκευή νέων σύγχρονων εκθεσιακών εγκαταστάσεων. Και παράλληλα το μεγάλο αυτό έργο φιλοδοξούμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να το συνδέσουμε με τη συνολική αξιοποίηση και ενοποίηση του συνόλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι» σημείωσε.
Κ. Ζέρβας: «Μονόδρομος η ανάπλαση»
Ως μονόδρομο χαρακτήρισε την ανάπλαση ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Μετά από δεκαετίες άγονων συζητήσεων και πολλών αντιθέσεων, έχουμε φτάσει σε σημείο να υπάρχει βασική συμφωνία. Η ανάπλαση πρέπει να προχωρήσει, γιατί είναι μια μοναδικής σημασίας ευκαιρία για τη ΔΕΘ αλλά και για την πόλη, που μέσα από την ανάπλαση αναβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά το κέντρο της, αυξάνει το πράσινο και αποτυπώνει στον χώρο τις φιλοδοξίες της. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα υποστηρίξει αυτό το σχέδιο κι αυτή την προσπάθεια. Είναι μονόδρομος αν θέλουμε να υπάρχει ΔΕΘ και αύξηση του ενδιαφέροντος» υπογράμμισε.
Όσον αφορά το κομμάτι της ψυχαγωγίας και γενικά των παράλληλων εκδηλώσεων και συνεδρίων, στο πλαίσιο της Τιμώμενης Χώρας διοργανώνεται πληθώρα events τόσο εντός όσο και εκτός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου (εικαστική έκθεση Ινδών καλλιτεχνών στο MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, επιδείξεις Ινδικού χορού-Bollywood Dance από την Kaly Stasinou, αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Ινδίας στην Αποθήκη 1 στο λιμάνι, παράσταση χορού Kathakali κτλ). Επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα διοργανωθεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας, από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Με περισσότερους από 80 καλλιτέχνες και επιμελητές, η CHEAPART, για έκτη συνεχή χρονιά, θα φέρει κοντά το κοινό με τους δημιουργούς. Επίσης, στην 84η ΔΕΘ σε καθημερινή βάση γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες θα δίνουν τον μουσικό τόνο στην μεγάλη σκηνή, στο Τόξο της ΧΑΝΘ. Στη φετινή έκθεση θα βρεθεί και το παγκοσμίου φήμης Circo Medrano, που έρχεται ξανά, ύστερα από πολλά χρόνια, στην Ελλάδα.
Ώρες λειτουργίας και εισιτήρια
Η γενική είσοδος στην 84η ΔΕΘ είναι 7 ευρώ, αλλά έχουν προβλεφθεί και μειωμένες τιμές (5 ευρώ) για προσέλευση τις καθημερινές 16.00-18.00 (εκτός Σαββάτου & Κυριακής), για πολύτεκνους – τρίτεκνους και για τα παιδιά (4-10 ετών). Τα παιδιά έως 4 ετών είναι δωρεάν. Ειδικά για την 84η ΔΕΘ το παιδικό εισιτήριο περιλαμβάνει και είσοδο στο Circo Medrano. Το οικογενειακό εισιτήριο των τεσσάρων ατόμων είναι 20 ευρώ. Το εισιτήριο για το Circo Medrano είναι είτε ενιαίο για την 84η ΔΕΘ και το Circo στα 10 ευρώ, είτε ξεχωριστό στο ταμείο του τσίρκου αφού εισέλθετε στην έκθεση στα 5 ευρώ.
Η ΔΕΘ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Το ωράριο της 84ης ΔΕΘ έχει ως εξής: Τις καθημερινές από τις 16:00-22:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 22:00.
Αλεξάνδρα Γούτα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ