10.4 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΟ διεθνής Τύπος για την επιτυχή έκδοση του 10ετους ομολόγου

Ο διεθνής Τύπος για την επιτυχή έκδοση του 10ετους ομολόγου

Les Echos: Η εμβληματική έκδοση του 10ετούς ομολόγου ξαναδίνει στην Ελλάδα ένα καθεστώς σχεδόν κανονικότητας
«Η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, η πρώτη τα τελευταία 10 χρόνια, είναι εξαιρετικά συμβολική. Η χώρα έχει επίσημα πετύχει την επιστροφή της στις αγορές», επισημαίνει η γαλλική Les Echos. «Η Ελλάδα, η οποία βγήκε πριν από έξι μήνες από την κηδεμονία των διεθνών πιστωτών της, κατάφερε να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ στις αγορές ομολόγων. Μία ανακούφιση τόσο για τη χώρα, όσο και για τις έξι ανάδοχες τράπεζες που συνόδευσαν την έκδοση, λόγω του υψηλού συμβολισμού της πράξης. Γιατί η εμβληματική έκδοση του 10ετούς ομολόγου σε καλές συνθήκες, ξαναδίνει στην Ελλάδα ένα καθεστώς σχεδόν κανονικότητας. Η χώρα μπορεί τώρα να πει ότι επέστρεψε με επιτυχία στις αγορές. Συνολικά, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 11 δισ. ευρώ. Είναι κάτι καλύτερο από αυτό που συνήθως αναμένεται.
«Παραδοσιακά, οι αγορές θεωρούν ικανοποιητική τη ζήτηση όταν οι εγγραφές που αντιπροσωπεύουν 3 έως 4 φορές το ποσό που τελικά εκδόθηκε», αναφέρει ένας επαγγελματίας. Η Ελλάδα επωφελήθηκε από ένα εξαιρετικό περιβάλλον αγοράς. Η πρωτογενής αγορά του ευρώ είναι εξαιρετικά φιλόξενη για τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων από την αρχή του έτους. Η απόφαση επίσης του οίκου Moody’s την περασμένη Παρασκευή, να ανεβάσει δύο βαθμίδες, από το Β3 στο Β1, τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη χρονική στιγμή, επειδή επέτρεψε στη χώρα να παρουσιαστεί σε ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα. Τη Δευτέρα, η 10ετής απόδοση του υφιστάμενου χρέους μειώθηκε στο 3,60%, το χαμηλότερο επίπεδο από 12 χρόνια. Με τις δύο αυτές εκδόσεις 5ετούς και 10ετούς ομολόγου, η Ελλάδα εκπλήρωσε την υπόσχεσή έναντι των αγορών.
Η χώρα είχε θέσει ως στόχο την άντληση μεταξύ 5 και 7 δισ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις χρέους για φέτος. Εχει επίσης σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανοικοδόμηση της «καμπύλης αποδόσεων», προτείνοντας ομόλογα για τις κλασικές προθεσμίες λήξης των 5 και 10 ετών ειδικότερα. Η συνέχεια διαθέτει πολλές επιλογές. Πρώτον, ένα μία νέα έκδοση με διαφορετική ωριμότητα. Το σενάριο αυτό είναι ωστόσο απίθανο στο άμεσο μέλλον λόγω των επικείμενων εκλογών. Η χώρα θα είναι επίσης πρόθυμη να μην χαλάσει τη νέα της εικόνα στις αγορές, επιφορτιζόμενη με επιπλέον χρέος. Η Ελλάδα θα μπορούσε αντίθετα να επιλέξει να ανταλλάξει παλαιές εκδόσεις χρέους με νέα στελέχη, πιο ρευστά. Ενας τρόπος να ανταποκριθεί στη ζήτηση των επενδυτών χωρίς αύξηση του χρέους της», τονίζει η γαλλική εφημερίδα.
Le Figaro: Το κλίμα εμπιστοσύνης των αγορών βελτιώνεται
Επιτυχημένη χαρακτηρίζει η Le Figaro την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα άντλησε την Τρίτη 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,9% κατά την έκδοση του πρώτου δεκαετούς ομολόγου από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2010, σύμφωνα με ανακοίνωση του Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την επιτυχημένη αυτή έκδοση», η οποία έγινε τρεις ημέρες μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, από το Β3 στο Β1. Το σύνολο των προσφορών για το ομόλογο έφθασε στα 11,8 δισ. ευρώ.
Το κλίμα εμπιστοσύνης των αγορών «βελτιώνεται», δήλωσε πηγή οικονομικών κύκλων, που διατήρησε την ανωνυμία της. Η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη χρηματοδότησης στις αγορές λόγω ενός «οικονομικού μαξιλαριού». Με ελάχιστο ποσό 15 δισ. ευρώ, τα κεφάλαια αυτά επαρκούν για να καλύψουν τη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της για 22 μήνες, έως τα μέσα του 2020. Ωστόσο, η χώρα ελπίζει να αντλήσει στις αγορές φέτος συνολικά 9 δισ. ευρώ για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη θα πρέπει να φθάσει το 2,4% το 2019, μετά από 2,1% που εκτιμάται ότι θα είναι το 2018, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ο ελληνικός προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση 2,5% για το 2019, τονίζει η γαλλική εφημερίδα.
WSJ: Ισχυρή ζήτηση στην πρώτη έκδοση δεκαετούς ελληνικού ομολόγου μετά από δέκα σχεδόν χρόνια
«Η πρώτη έκδοση δεκαετούς ελληνικού ομολόγου μετά από δέκα σχεδόν χρόνια προσήλκυσε ισχυρή ζήτηση, αφού η χώρα επωφελήθηκε από την όρεξη των επενδυτών για σχετικά υψηλές αποδόσεις, την ώρα που η εύθραυστη οικονομία αναδύεται από μια επίμοχθη περίοδο προγραμμάτων στήριξης», γράφει η Wall Street Journal.
Αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ περισσότερα των όσων είχε αρχικά προγραμματιστεί. Η συγκυρία για την έκδοση του δεκαετούς ήταν ευνοϊκή, με τα κόστη δανεισμού να έχουν μειωθεί κατά τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι επενδυτές – ιδιαίτερα από την Ευρώπη – αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις επειδή οι κεντρικές τράπεζες αναβάλουν την εφαρμογή περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Η αριστερή κυβέρνηση της χώρας, ενόψει των εθνικών εκλογών αργότερα φέτος, θέλει οπωσδήποτε να αποδείξει ότι η οικονομία επανέρχεται στην κανονικότητα και η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο ραντάρ των ξένων επενδυτών.
«Κανείς δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί πως η Ελλάδα δεν βγήκε από τα μνημόνια και δεν έχει πρόσβαση στις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η Αθήνα κεφαλαιοποίησε την πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s, ο οποίος έκανε λόγο για την επιτυχία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, βελτιωμένες δημοσιονομικές επιδόσεις και πιο βιώσιμα επίπεδα δημόσιου χρέους, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
Bloomberg: Εκπληκτικά ανοδική η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών
«Η ισχυρότερη εδώ και είκοσι χρόνια εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών κάνει όλους τους επενδυτές να απορούν», γράφει το Bloomberg. Ο δείκτης συνέχισε την ανοδική του πορεία από τα τέλη Δεκεμβρίου, φθάνοντας λίγο κάτω από το 14%. Το ράλι στο Χ.Α. ταιριάζει με το οικονομικό υπόβαθρο. Η Ελλάδα πρόκειται να καταγράψει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2007, ενώ οι αρχές προωθούν σχέδια εκκαθάρισης των ισολογισμών των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που εδώ και χρόνια εμποδίζουν την ανάκαμψη.
Επίσης, διατυπώνονται εκτιμήσεις για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρι τον Μάιο, που είναι πιθανό να φέρουν στην εξουσία τη Νέα Δημοκρατία. «Είμαστε θετικοί με την Ελλάδα πολύ καιρό τώρα. Υπάρχουν περιθώρια να συνεχιστούν οι καλές επιδόσεις», δήλωσε ο Fabio Balboni, οικονομολόγος της HSBCSecurities Ltd, που διαβλέπει ελάχιστο κίνδυνο να αποκλίνουν οι πολιτικοί από την πορεία των μεταρρυθμίσεων και εκτιμά ότι το μεγάλο απόθεμα δημοσιονομικής ρευστότητας εξασφαλίζει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μέχρι το 2023, γράφει το Bloomberg.
Guardian: H πώληση του ελληνικού ομολόγου σημείωσε επιτυχία
«Η Ελλάδα πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη της πώληση 10ετών κρατικών ομολόγων την τελευταία δεκαετία, γράφει ο Guardian. Η Αθήνα συγκέντρωσε 2,5 δισ. ευρώ στη χθεσινή δημοπρασία, αφού έλαβε προσφορές ύψους 11,8 δισ. ευρώ από επενδυτές που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν. Το επιτόκιο κυμάνθηκε στο 3,9%, σύμφωνα, χαμηλότερο από τον αρχικό στόχο 4,125%.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι Ελληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ζήτηση των επενδυτών για το νέο δεκαετές ομόλογο της χώρας υπερέβη όλες τις προσδοκίες και ότι αυτό θα θεωρηθεί ως ώθηση στις οικονομικές προοπτικές της χώρας. «Δεν περίμενε ποτέ κανείς τέτοια τεράστια συμμετοχή σε ένα ομόλογο μετά την έξοδο της χώρας μας από το πρόγραμμα διάσωσης», δήλωσε ένας αξιωματούχος με καλή γνώση του θέματος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Και είναι, συμπλήρωσε, ακόμη πιο αξιοσημείωτο δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμα σε «περιβάλλον επενδυτικού βαθμού» επιπέδου BBB. «Μόνο ένας οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας μας έχει δώσει αυτό το επίπεδο», πρόσθεσε.
Irish Times: Σαφής ψήφος εμπιστοσύνης εκ μέρους των αγορών
Η Ελλάδα άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από την πρώτη έκδοση 10ετους ομολόγου έπειτα από εννέα χρόνια όταν βυθίστηκε στην κρίση χρέους, γράφουν οι Irish Times. Πρόκειται για σαφή ψήφο εμπιστοσύνης εκ μέρους των αγορών για την οικονομική αναγέννηση της χώρας λίγες μέρες μετά την αναβάθμισή της από οίκο αξιολόγησης. Η τελευταία πώληση δεκαετούς ομολόγου ήταν το Μάρτιο του 2010. Η χώρα στοχεύει να συγκεντρώσει μέχρι 7 εκατ. ευρώ συνολικά φέτος και μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να καταφύγει στις αγορές μέχρι το 2021 χάρη στο «ταμειακό μαξιλάρι» των 27 δισ. ευρώ αλλά θα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να επαναχρηματοδοτηθεί η ίδια μόνη της χωρίς εξωτερική βοήθεια.
FAZ: Μεγάλη η ζήτηση για το πρώτο 10ετές ομόλογο της Ελλάδας από τους επενδυτές
Οι προσφορές έφτασαν τα 11,8 δισ. ευρώ και το ποσό που άντλησε το Δημόσιο έφτασε τα 2,5 δισ. ευρώ, γράφει η FAZ, τονίζοντας ότι ήταν μεγάλη η ζήτηση για το πρώτο 10ετές ομόλογο της Ελλάδας από τους επενδυτές.
Η υπερχρεωμένη Ελλάδα πέτυχε πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης απ’ ότι αναμενόταν αρχικά – εκμεταλλευόμενη τον «ευνοϊκό άνεμο» στις αγορές. Τη δυνατότητα αυτή να μπορεί να εξασφαλίζει χρηματοδότηση στις αγορές θα την εκμεταλλευτεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Η επιτυχία του ομολόγου θα προβληθεί ως τεκμήριο της αλλαγής στην οικονομία. Στο μεταξύ η Ελλάδα διαθέτει ταμειακό απόθεμα ύψους 27 δισ. ευρώ – ποσό που υπερεπαρκεί για να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της εντός του 2019, αλλά και να διαθέτει ρευστότητα μέχρι το 2021, γράφει η FΑΖ.
Finanznachten: Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι ευπρόσδεκτο
Λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η αριστερή κυβέρνηση της χώρας είναι πρόθυμη να αποδείξει την επιστροφή της οικονομίας στην ομαλότητα, γράφει η Finanznachten.
Ειδικά το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι ευπρόσδεκτο. «Κανείς δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα στήριξης και ότι δεν έχει πρόσβαση στην αγορά», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η Αθήνα μπορεί να βασιστεί στην τελευταία αναβάθμιση της Moody’s. Οι εμπειρογνώμονες του οργανισμού αξιολόγησης εξήραν τη χώρα, λόγω της επιτυχούς προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης, οι ευνοϊκές δημοσιονομικές εξελίξεις και το βιώσιμο επίπεδο του δημόσιου χρέους.
Είναι αλήθεια ότι η ελληνική ανάπτυξη είναι πίσω, αλλά η χώρα παραμένει η πιο χρεωμένη στην ευρωζώνη. Και παρά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις, όλες οι υπηρεσίες βλέπουν την Ελλάδα ακόμα χαμηλότερο επενδυτικό βαθμό. Ετσι, τα ελληνικά ομόλογα ίσως αποφέρουν επίσης την υψηλότερη απόδοση στην Ευρώπη.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ