8.3 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝ. Παππάς - Νέες τεχνολογίες: «Δεν μιλάμε για έναν ακόμα τομέα της...

Ν. Παππάς – Νέες τεχνολογίες: «Δεν μιλάμε για έναν ακόμα τομέα της οικονομίας. Μιλάμε για τον τομέα των τομέων»

ECON 10

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μιλάμε για έναν ακόμα τομέα της οικονομίας. Μιλάμε για τον τομέα των τομέων. Για τον τομέα, τον οποίο θα αξιοποιήσουν όλοι οι άλλοι τομείς, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, ώστε να γίνει τελικά η ίδια μας η κοινωνία πιο δημοκρατική» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά την ομιλία του, στο Mobile World Congress 2017 (MWC17), το μεγαλύτερο γεγονός ψηφιακής επικοινωνίας παγκοσμίως, που διοργανώνεται στη Βαρκελώνη.
Ο κ. Παππάς μίλησε στο πλαίσιο της θεματικής «Mobile for Innovation – Business Models Emerging and Driving Digital Information», με θέμα: «Πως οι Κυβερνήσεις και οι Επιχειρηματικοί Φορείς επενδύουν στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών που παράγουν αξία για την οικονομία και τους πολίτες».

ECON 10a
Αξιοποίηση μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, με μόχλευση μέσω ΣΔΙΤ
Οπως είπε, το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη διείσδυσης των νέων τεχνολογιών, συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να αλλάξει σελίδα. «Στην Ελλάδα έχουμε πάρει μια απόφαση» είπε χαρακτηριστικά. «Θα αξιοποιήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια, περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ, που διαθέτουμε και θα τα μοχλεύσουμε μέσω Συνεργασιών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να διασφαλίσουμε ότι σε όλη τη χώρα θα αναπτυχθούν δίκτυα, έγκαιρα και αποτελεσματικά».
Για τον σκοπό αυτόν, ενημέρωσε, «στην Ελλάδα εργαζόμαστε ώστε να προσελκύσουμε νέες ιδέες και επενδύσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε αναπτύξει δύο εργαλεία:
1. Το πρόγραμμα για τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα που διοχετεύει 120 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη ελληνικών startups. Ηδη, κατατέθηκαν 5.000 προτάσεις, από τις οποίες έχουν επιλεγεί σε πρώτη φάση οι 1.500 προς χρηματοδότηση.
2. Το Fund of Funds, που -σε συνεργασία με το European Investment Fund- χρηματοδοτεί με 260 εκατ. ευρώ (κονδύλι το οποίο, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ) μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προτεραιότητα στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών».
Κοινωνική ωφέλεια
Στόχος, μεταξύ άλλων, «είναι να προσελκύσουμε ξανά τους πολύ σημαντικούς Ελληνες που δουλεύουν στο εξωτερικό» είπε.
Ομως, πιστεύει, «η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να πείσουμε τον κόσμο πως οι νέες τεχνολογίες θα λειτουργήσουν προς όφελός του. Οτι φέρνουν επανάσταση στη δουλειά, στην υγεία, στην κοινωνία».
Αναφερόμενος, επιπλέον, στα οφέλη της τεχνολογίας στο ιδιάζον γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρα μας, ο κ. Παππάς είπε: «Η Ελλάδα έχει στην επικράτειά της πολλές απομακρυσμένες περιοχές. Αν τις αφήσουμε χωρίς σύνδεση στα δίκτυα υψηλής ταχύτητας, χωρίς δίκτυα οπτικών ινών, οι κάτοικοί τους δεν θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονο Ιντερνετ, σε εφαρμογές για γεωργία ακριβείας, ιατρική από απόσταση κ.α.».
Απαραίτητο το ρυθμιστικό πλαίσιο
Ο κ. Παππάς μίλησε και για το ρυθμιστικό πλαίσιο που πρέπει να διέπει την τεχνολογία, ώστε να παράγεται το βέλτιστο κοινωνικό αποτέλεσμα. «Το μάθημα που παίρνουμε από το παρελθόν είναι ότι χρειάζεται ξεκάθαρο θεσμικό τοπίο και ρυθμιστικές αρχές που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα μονοπωλήσουν την αγορά οι λίγοι και μεγάλοι» είπε. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «είναι κρίσιμος ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασίσουμε να κινητοποιήσουμε τη δημόσια και την ιδιωτική επένδυση, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Αυτή είναι η πρωταρχική μας μέριμνα».
Τι είναι το MWC
Το Mobile World Congress στη Βαρκελώνη αποτελεί σε ετήσια βάση το σημαντικότερο γεγονός σε διεθνές επίπεδο στον τομέα κινητών επικοινωνιών και γενικότερα ψηφιακής τεχνολογίας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιούνται δεκάδες σεμινάρια, συνέδριο και η έκθεση σε ένα χώρο που καλύπτει περισσότερα από 90.000 τ.μ., όπου παρουσιάζονται όλες οι τελευταίες τάσεις στον ευρύτερο τεχνολογικό χώρο από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, εθνικές αποστολές και φορείς από όλο τον κόσμο.
Οι επισκέπτες της έκθεσης για φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 100.000 από 200 χώρες του κόσμου περίπου. Οι εθνικές αποστολές θα είναι 160, ενώ περισσότεροι από 4.000 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην Βαρκελώνη για να καλύψουν τη διοργάνωση. Στις παράλληλες συνεδριακές εκδηλώσεις συμμετέχουν εκατοντάδες διευθύνοντες σύμβουλοι και επιτελικά στελέχη από τις κορυφαίες εταιρίες διεθνώς.
Σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών η βιομηχανία των κινητών επικοινωνιών αποτελεί το 4,2% του ΑΕΠ σε διεθνές επίπεδο, έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις 900 δισ. δολάρια και απασχολεί πάνω από 30 εκατ. εργαζομένους.
Η ελληνική συμμετοχή
Η ελληνική αποστολή στο Mobile World Congress έχει μαζί της, όπως και στις προηγούμενες πέντε συμμετοχές, το οικοσύστημα της καινοτομίας και της τεχνολογίας της χώρας. Στόχος της αποστολής είναι η διεθνής δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων και η δημιουργία συνεργιών.
Με την κίνηση αυτή, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της εθνικής συμμετοχής, επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο διεθνές κοινό δυναμικές επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας και να αναδειχθεί η Ελλάδα της καινοτομίας και της εξωστρέφειας που επενδύει σε ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριότητας, με στόχο την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και της ελληνικής τεχνογνωσίας, για την προώθηση ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών στην παγκόσμια σκηνή.
Η συμμετοχή στο MWC 2017 συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και το Enterprise Greece, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και του Corallia ως συντονιστή των mi-Cluster, si-Cluster και gi-Cluster, gi-Cluster, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας για συμμετοχή στα μεγάλα διεθνή γεγονότα της τεχνολογίας.
Την ελληνική αποστολή υποστηρίζει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μέσω της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ερευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Υποστηρικτής της ελληνικής αποστολής είναι η Περιφέρεια Αττικής.
Επαναστατικές αλλαγές στην καθημερινότητα και στο επιχειρείν
Στο επίκεντρο των παρουσιάσεων των επιχειρήσεων και των εθνικών αποστολών που συμμετέχουν καθώς των ομιλιών, είναι το 5G (η πέμπτη γενιά κινητής τηλεφωνίας που αποτελεί το επόμενο βήμα στην βιομηχανία κινητών επικοινωνιών, επιτρέποντας αξιόπιστη δικτύωση σε χρόνους ταχύτατους), καθώς και το Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) που αποτελεί πλέον πραγματικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα διασύνδεσης εκατοντάδων εκατομμυρίων συσκευών μεταξύ τους φέρνοντας ταχύτατες και ριζικές αλλαγές σε κάθε τομέα της καθημερινότητα μας, σε σπίτια, γραφεία, λοιπούς χώρους εργασίας, τρόπους ψυχαγωγίας κλπ.
Επηρεάζει, επίσης, καθοριστικά και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων σε όλους τους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, επιβάλλοντας την ταχύτατη προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές και βιώσιμες.

Αλέκος Λιδωρίκης

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ