12.4 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα νομοθεσία για την φορολόγηση ψηφιακών εταιρειών ετοιμάζει ο Π. Μοσκοβισί

Νέα νομοθεσία για την φορολόγηση ψηφιακών εταιρειών ετοιμάζει ο Π. Μοσκοβισί

 

Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια διάσκεψης της τεχνολογικής βιομηχανίας ότι είναι αποφασισμένος να εισαγάγει νέα νομοθεσία τον επόμενο μήνα για την φορολόγηση ψηφιακών εταιρειών.
«Ξέρω ότι αυτό θα ανησυχήσει ορισμένους εδώ, αλλά είναι πραγματικότητα» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί, μιλώντας σε διάσκεψη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οποία διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες από την Digital Europe.
Η ανακοίνωση της πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προγραμματισμένη για τις 21 Μαρτίου. «Η ψηφιακή φορολογία δεν αποτελεί πλέον πιθανότητα – αυτό το πλοίο έχει σαλπάρει», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί.
Ο Γάλλος Επίτροπος, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δήλωσε στο συνέδριο ότι υπάρχει ένα «βαθύ σχίσμα μεταξύ του τόπου όπου δημιουργούνται τα ψηφιακά κέρδη και εκεί που φορολογούνται, εάν φορολογούνται».
Επισήμανε ότι τα έσοδα των τεχνολογικών κολοσσών έχουν αυξηθεί – και η φορολογία δεν ακολούθησε αντίστοιχα. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των εσόδων για τις «κορυφαίες ψηφιακές επιχειρήσεις» έχει κυμανθεί περίπου στο 14% από το 2011, σε σύγκριση με το 0,2% που είναι ο ρυθμός ανάπτυξης για κάποιες πολυεθνικές και 3% για επιχειρήσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.
Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με τον ΟΟΣΑ για μια διεθνή λύση, αν και αυτό θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, επέμεινε ότι η πρόταση του Μαρτίου, την οποία περιέγραψε ως «απλό προσωρινό μέτρο σε επίπεδο ΕΕ», είναι απαραίτητη για την άμβλυνση των αυξανόμενων ανησυχιών των κρατών μελών σχετικά με τη φορολόγηση των διεθνών τεχνολογικών εταιρειών.
Αυτές οι ανησυχίες «είναι πλέον κοινές στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο μεταξύ πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία ήταν οι πρώτες χώρες που επεσήμαναν πέρυσι την ανάγκη δημιουργίας νομοθεσίας, ενώ η θέση τους υποστηρίζεται και από άλλα κράτη – μέλη.
Ωστόσο, ένα σύνολο χωρών με επικεφαλής την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν απομακρυνθεί από τα σχέδια του Επιτρόπου. Για οποιαδήποτε νομική αλλαγή στο φορολογικό δίκαιο της ΕΕ, πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα όλα τα κράτη – μέλη.
Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι ψηφιακές εταιρείες στην ΕΕ πληρώνουν με βάση το μέσο συντελεστή φορολογίας εταιρειών 9%, ενώ οι παραδοσιακές επιχειρήσεις πληρώνουν με βάση το πραγματικό φορολογικό συντελεστή 21%.
Χωρίς να κατονομάζει την εταιρεία, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε, επίσης, σε «εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της οποίας το ήμισυ των εσόδων προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητές της», καταβάλλοντας, ωστόσο, μόλις το 5% των συνολικών φόρων της στις χώρες αυτές.
Περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εσόδων του Facebook το 2015 προήλθε από τις επιχειρήσεις εκτός των ΗΠΑ, σύμφωνα με την σχετική έκθεση της εταιρείας που υποβλήθηκε στις αρχές των ΗΠΑ.
Ο κ. Μοσκοβισί προέτρεψε τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να «αποτελέσουν μέρος της λύσης», καθώς θα προχωρήσει σε συζητήσεις με επιχειρήσεις τις επόμενες εβδομάδες προτού ανακοινώσει τη νέα νομοθεσία. «Δεν βλέπουμε την ανάγκη να αντιταχθούμε στα κράτη μέλη και τις ψηφιακές εταιρείες. Μοιράζονται όλοι το ίδιο ενδιαφέρον».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ