11.9 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΜ. Σχοινάς για Μετανάστευση και Άσυλο: Κανένας δεν θα εξαιρεθεί από την...

Μ. Σχοινάς για Μετανάστευση και Άσυλο: Κανένας δεν θα εξαιρεθεί από την υποχρέωση αλληλεγγύης

«Τα κράτη – μέλη θα υποχρεωθούν τόσο να δεχτούν αιτούντες άσυλο όσο και να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες που θα υπάρχουν. Κανένας δεν θα εξαιρεθεί από την υποχρέωση αλληλεγγύης», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο σε συζήτηση που διοργάνωσε το περιοδικό Economist με τίτλο «Ο κόσμος το 2020».
Στη συνέχεια ο Έλληνας Επίτροπος κάνει λόγο για μια «εμβληματική προσπάθεια», για την οποία «η Ευρώπη δεν πρέπει να αποτύχει για δεύτερη φορά». Όπως εξηγεί, «στο νέο Σύμφωνο επιδίωξή μας είναι να επιμερίζονται τα βάρη στα κράτη – μέλη, όχι όπως συμβαίνει τώρα μόνο στα κράτη της πρώτης υποδοχής, όπως το επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία του Δουβλίνου. Αυτό είναι κάτι που προσπαθήσαμε να κάνουμε το 2016. Δεν βρήκαμε την απαραίτητη πλειοψηφία στα κράτη – μέλη. Θα το προσπαθήσουμε ξανά τώρα».
Για την εξασφάλιση των συνόρων της ΕΕ, ο κ. Σχοινάς κάνει λόγο για μια «πανίσχυρη» συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή με 10.000 μόνιμο προσωπικό, που θα έχει τα δικά του μέσα και θα οπλοφορεί και θα είναι δίπλα στις εθνικές Αρχές.
Σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, επισημαίνει ότι «συμφωνίες που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο δεν μπορούν να παραγάγουν τετελεσμένα. Είναι σαν να μην έχουν γίνει», ενώ δηλώνει ότι «η ευρωπαϊκή Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, τώρα εξάγει σταθερότητα κα ασφάλεια».
Ανησυχία για τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή
Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρός κ. Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στους στόχους και τις προτεραιότητες της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτηρίζοντάς την «επιτροπή της μετάβασης». Εξέφρασε δε την ανησυχία του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή.
«Είμαι βέβαιος ότι το 2020 θα είναι ένα έτος που η οικονομία θα συνεχίσει να αποδίδει, όμως ανησυχώ ιδιαίτερα για το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η γειτονιά της Ευρώπης δεν είναι πιο ασφαλής σήμερα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν».
«Μετά τα χρόνια της προεδρίας του Γιούνκερ, τα οποία κανείς θα μπορούσε να ονομάσει χρόνια των πολλαπλών κρίσεων, όταν η ΕΕ είχε ‘χτυπηθεί’ από μια σειρά από συνεχόμενες κρίσεις, τις οποίες, λίγο έως πολύ καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε, τώρα ξεκινά ένας νέος πολιτικός κύκλος», σημείωσε ο κ. Σχοινάς. «Αυτή θα είναι η Επιτροπή που θα προτετοιμάσει τη μετάβαση» εκτίμησε.
Οι τρεις βασικές κατηγορίες για τη μετάβαση στις οποίες θα εστιάσει η επιτροπή, είναι κατά τον κ. Σχοινά, η μετάβαση στην πράσινη εποχή, η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, καθώς και η μετάβαση της κοινωνίας σε μια πιο ανθεκτική και συνεκτική μορφή, που όχι μόνο θα προστατεύει τους Ευρωπαίους, αλλά θα τους ανοίγει και περισσότερες ευκαιρίες.
«Αυτή η Επιτροπή θα προετοιμάσει την Ευρώπη για τη μετάβαση για το αύριο», τόνισε ο αντιπρόεδρός της.
Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε πως ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, η Επιτροπή έχει παρουσιάσει την «Πράσινη Συμφωνία», έναν οδικό άξονα που προορίζεται να γίνει η νέα στρατηγική ανάπτυξης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής της ΕΕ, ενώ έχει θέσει ως στόχο το 2050 η Ευρώπη να γίνει η πρώτη ήπειρος ουδέτερη σε εκπομπές άνθρακα.
Όπως τόνισε, «η μετάβαση στη νέα πράσινη Ευρώπη συμβαίνει ήδη», και σε πολλές περιπτώσεις, η πραγματικότητα στις επενδύσεις είναι πολύ πιο γρήγορη από τις πολιτικές.
«Η αγορά και η κοινωνία θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα» σημείωσε και εξέφρασε τη σιγουριά πως ο στόχος που έχει θέσει η Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί. Το πλαίσιο της επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη θα παρουσιαστεί φέτος, το αργότερο κοντά στο καλοκαίρι, ενώ θα πρέπει να αναμένεται και το νέο πλαίσιο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής έθεσε ως κεντρικό στόχο της θητείας του το να υπάρξει μια συστημική βελτίωση της πολιτικής για το άσυλο, σε ένα σύστημα με μεγαλύτερη ευθύνη και αλληλεγγύη, που θα περιλαμβάνει καλύτερη διαχείριση του προβλήματος και καλύτερο μηχανισμό επιμερισμού.
«Είμαι πιο αισιόδοξος από ό,τι ήμουν το 2016», σημείωσε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Υπάρχει αλλαγή στη συνολική πολιτική ατμόσφαιρα στην Ε.Ε., υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία από ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπάρχει περισσότερη κατανόηση στην Ανατολική Ευρώπη, και ναι, αισθάνομαι πιο σίγουρος».
Αναφερόμενος στην αλλαγή του ονόματος του χαρτοφυλακίου του, ο κ. Σχοινάς επεσήμανε πως ορισμένοι «προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το όνομα ως ‘εμείς εναντίον των άλλων’», παρόλο που όπως τόνισε, ο ίδιος εξήγησε από την πρώτη στιγμή, ότι τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής τον βλέπει σαν έναν καθρέφτη που αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία, τον πλούτο και τις ιδιαιτερότητες του πολιτισμού της Ευρώπης.
Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε ακόμη και στις νέας μορφής απειλές που δέχεται η Ευρώπη, με το κύμα των κυβερνοεπιθέσεων – όπως αυτή που δέχθηκε χθες η Ελλάδα – και τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να καταβάλει τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να προετοιμαστεί και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις απειλές αυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ