10 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΕλληνογερμανικός διάλογος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη της πόλης, της...

Ελληνογερμανικός διάλογος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη της πόλης, της επιχειρηματικότητας και της Β. Ελλάδος

 

Ελληνογερμανικό διάλογο για την ανάπτυξη της πόλης της Θεσσαλονίκης και της επιχειρηματικότητας της Β. Ελλάδας πραγματοποίησε στις 17 Σεπτεμβρίου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Iδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung.
Ο Ελληνογερμανικός διάλογος επικεντρώθηκε, αρχικά, στο πώς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα καταστεί περισσότερο ανταγωνιστικό, ισχυροποιώντας έτσι το ρόλο του ως πύλη εισόδου εμπορευμάτων προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη και εν συνεχεία σε ευρύτερα θέματα σχετικά με την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων στη Β. Ελλάδα, σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα.
Σημαντικός συνομιλητής στη συνάντηση -στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εκπρόσωποι επιχειρήσεων από την Β. Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης- ήταν ο κ. Johannes Kahrs, Μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής και εκπρόσωπος της βουλευτικής ομάδας στην επιτροπή προϋπολογισμού εκ μέρους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD).
Ο κ. Kahrs, τόσο λόγω της εξειδίκευσης του σε θέματα που αφορούν στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση δημόσιου χρήματος, όσο και της εμπειρίας του σχετικά με την εκμετάλλευση των ευκαιριών και ανάπτυξης πόλεων με λιμάνι – ο ίδιος είναι πρόεδρος της εκλογικής περιφέρειας του κεντρικού Αμβούργου – συνέβαλε στο να αναπτυχθεί ένας ζωντανός, και για όλες τις πλευρές, πολύ εποικοδομητικός διάλογος.
Εταιρίες-μέλη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, όπως παραγωγοί και πάροχοι υπηρεσιών από τον αγροτικό τομέα, τον τομέα των κατασκευών, των ηλεκτρονικών, των logistics, της εκπαίδευσης και της ψηφιοποίησης, μετέφεραν στον Γερμανό βουλευτή τις απόψεις τους σχετικά με τις προοπτικές για το μέλλον του κλάδου τους.
Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018, καθώς και η ανάγκη να ενισχυθεί και πάλι η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και αυτό να εντυπωθεί στην αντίληψη των διεθνών εταίρων της χώρας, ήταν θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση.


Στο επίκεντρό της βρέθηκαν επίσης, νευραλγικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας – η υψηλή φορολόγηση, η δύσκαμπτη γραφειοκρατία, οι οικονομικοί περιορισμοί και οι μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες εν μέσω διαρκών αλλαγών των κανονισμών – που εμποδίζουν τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και δυσχεραίνουν τις άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό.
Την αναγκαιότητα να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα η ανεύρεση ρεαλιστικών και υλοποιήσιμων λύσεων, καθώς και το γεγονός ότι η περιοχή της Β. Ελλάδας ενδείκνυται για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της αλλά και της βαθιάς της σύνδεσης με τη Γερμανία, επισήμανε ο κ. Matthias Hoffmann, Διευθυντής του Παραρτήματος Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με γερμανική συμμετοχή αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και θα οδηγήσει σε ουσιαστική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.
Μέσα από τον διάλογο και την ανταλλαγή εμπειριών με μια ανεπτυγμένη πόλη-λιμάνι, όπως είναι το Αμβούργο, και οι δύο πλευρές μπορούν να αποκομίσουν θετικά συμπεράσματα, όπως έγινε αντιληπτό και κατά την περιήγηση των συμμετεχόντων στις εγκαταστάσεις του λιμανιού, μετά τη λήξη της συζήτησης, εμπνέοντας ήδη τις πρώτες εποικοδομητικές ιδέες.
Ο κ. Στέφανος Τζιρίτης, Πρόεδρος Επιτροπής Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, επισήμανε για ακόμα μια φορά ότι ο σωστός δρόμος για να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι ώριμες οικονομικές και κρατικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, είναι η άμεση επαφή και η κατ’ ιδίαν συζήτηση που προσφέρουν και στις δύο πλευρές μια αυθεντική αντίληψη και κατ’ επέκταση, εμπλουτίζουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα από έναν ισότιμο διάλογο. Ο ίδιος τόνισε, επίσης, ότι οι βιώσιμες επενδύσεις απαιτούν σχέση εμπιστοσύνης, ανοιχτή και απελευθερωμένη από προκαταλήψεις, ως κομμάτι μιας ισχυρής Ευρώπης και ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με τις υπηρεσίες του βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές Σεπτεμβρίου εκπροσώπησε την Ελλάδα στην παγκόσμια ναυτιλιακή έκθεση SMM στο Αμβούργο, ενώ ήδη, μεταξύ άλλων, ετοιμάζει τον επόμενο κύκλο συζήτησης στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ