11 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΓια πατριωτισμό με όρους καθημερινής αρετής μίλησε ο πρωθυπουργός στην Πάτρα

Για πατριωτισμό με όρους καθημερινής αρετής μίλησε ο πρωθυπουργός στην Πάτρα

Ξεκινώντας την ομιλία του στο πλαίσιο του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Πάτρα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της χώρας όχι μόνο για τα οικονομικά στοιχεία της χώρας αλλά και για τον ρόλο που αποκτά η Ελλάδα στο διεθνές επίπεδο. Αφησε αιχμές για τους πολιτικούς οι οποίοι ενώ επικαλούνται τον πατριωτισμό την ίδια ώρα τα ονόματά τους φιγουράρουν σε δικογραφίες.
«Αν χρειάζεται σήμερα, τώρα, κάτι η πατρίδα απ’ όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Ελληνα, αυτό είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός. Ενας πατριωτισμός που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επικαλέστηκε τον Κωστή Στεφανόπουλο χρησιμοποιώντας τη φράση του αείμνηστου προέδρου: «Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται. Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίκαιρα τα λόγια αυτά σημειώνοντας «δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου χρήματος, της μίζας και της διαφθοράς». «Είναι εγκληματικά υποκριτικό, πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. ‘Η να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός τόνισε «ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε στάση προσοχής στην έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής. Συμβολής στα βάρη του κράτους. Εμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας. Διαρκούς σεβασμού στον διπλανό μας και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Και πάνω από όλα τιμιότητας» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός προχώρησε στην παραπάνω αναφορά στον απόηχο των συλλαλητηρίων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Αλλωστε, όπως διαφάνηκε στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφερθείς στον πατριωτισμό επιχείρησε να κάνει αντιδιαστολή μεταξύ πατριωτισμού και πατριδοκαπηλίας.
Ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων στο Royal palace, όπου με την ομιλία του έκλεισε τις εργασίες του διήμερου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας, ενώ ακούστηκε και το σύνθημα «έλα σήκωσε τη χώρα όρθια και γράψε ιστορία».
Ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε σε αρκετά σημεία της ομιλίας του τόσο σε αναφορές του σε θέματα διαφάνειας και πατριωτισμού όσο και σε αναφορές του για έργα που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν».
Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας τόνισε «ξέρω πολύ καλά ότι ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Ομως έχω το δικαίωμα να πω αυτό: Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό. Και αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας, είναι η αντίληψη μας για την πολιτική ως προσφορά και ως ηθικού καθήκοντος. Για αυτό και εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε» υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε «όχι μόνο βγάζουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια που άλλοι την έριξαν, αλλά με θάρρος και τόλμη και με αίσθηση του πατριωτικού συμφέροντος, την οδηγούμε ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή στη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια αποσταθεροποιημένη γειτονιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και ζήτησε να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που την σημάδεψαν «από πρόσωπα, κυκλώματα, και πρακτικές, που έβαζαν πρώτα το εγώ από το εμείς. Πρώτα το κομματικό από το πατριωτικό συμφέρον και που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας για να υπηρετήσουν τα πιο ευτελή ιδιοτελή συμφέροντα».
Σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα γιατί δεν είναι άριστοι μόνο οι οιωνοί, αλλά είναι θετικά, ενθαρρυντικά, αισιόδοξα και όλα τα στοιχεία είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο 9ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία της οικονομίας, στη μείωση της ανεργίας «βαδίζουμε επιτέλους προς το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων» τόνισε. Πρόσθεσε πάντως «γνωρίζω καλά τις πραγματικές δυσκολίες που βρίσκονται ακόμα μπροστά μας. Καθώς και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά». Εξέφρασε πάντως την σιγουριά ότι τα χειρότερα είναι πια πίσω μας.
«Μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια πιο ισορροπημένη σχέση του πολίτη με το κράτος, στη σταδιακή μείωση τη φορολογίας, στην αύξηση των αμοιβών και των συντάξεων, στην αποκατάσταση του εργασιακού καθεστώτος με όρους πολιτισμού και όχι ζούγκλας» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, περιγράφοντας τους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης του. «Εμείς και εγώ προσωπικά, είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε στο ακέραιο την εντολή του ελληνικού λαού. Να βγάλουμε την κοινωνία και την χώρα από το τέλμα που άλλοι την έριξαν, και με κινητήρια δύναμη την ανάπτυξη να αποκαταστήσουμε και το αίσθημα εμπιστοσύνης, και το αίσθημα δικαίου, και το αίσθημα ασφάλειας, αλλά και ένα βιοτικό επίπεδο που να ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή μας θέση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος γνώρισε την αποβιομηχάνιση και την υψηλή ανεργία πολύ πριν την κρίση, ήδη από τη δεκαετία του 90, ωστόσο, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η Περιφέρεια έχει συσσωρευμένο δυναμισμό.
Ειδικά ανέφερε τον αγροτικό τομέα, το πολιτιστικό κεφάλαιο, τις δυνατότητες για μια ορθολογική τουριστική ανάπτυξη και ένα ερευνητικό επιστημονικό δυναμικό το οποίο έχει σημαντικές προοπτικές αξιοποίησης.
«Πρώτος στόχος, η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε κάθε τομέα, από την αγροτική παραγωγή και την μεταποίηση, μέχρι τις υπηρεσίες και τον τουρισμό. Με βασικό κριτήριο, την δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας, γιατί αυτό είναι το πραγματικό κλειδί για την ανάπτυξη ενός τόπου» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός . Επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για τη σύνδεση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας με την έρευνα, την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης.
Ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποδομών, για την στήριξη της τοπικής παραγωγικότητας.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στους στόχους του την σωστά σχεδιασμένη περιβαλλοντική στρατηγική, που αφορά από την ανακύκλωση και την διαχείριση των αποβλήτων, μέχρι την προστασία των φυσικών πόρων και του νερού.
Για τον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020), που σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, τους εκχωρείται το 37,4% των πόρων του Προγράμματος. Ηδη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «έχουν εκχωρηθεί για έργα συνολικά 77 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη των 38 εκατ. ευρώ του LEADER και της Αλιείας φτάνουν στα 115 εκατ. ευρώ».
«Το ζητούμενο είναι, ο πρωτογενής τομέας να συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Και αυτό σημαίνει: Ποιότητα προϊόντων. Εξελιγμένες μέθοδοι παραγωγής. Εξωστρέφεια. Και δημιουργία αλυσίδων αξίας, που θα κινούν προς τα εμπρός ολόκληρη την τοπική οικονομία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
Το 60% των αιτήσεων της Περιφέρειας που υποβλήθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο αφορούν την αγροδιατροφή είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι συνολικά υποβλήθηκαν 25 προτάσεις με προϋπολογισμό ύψους 16 εκατ. ευρώ.
Για τη βιομηχανία ο πρωθυπουργός είπε ότι η αναζωογόνηση της βιομηχανίας και η στήριξη της μεταποίησης είναι κλειδί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, «το σχέδιό μας για τη βιομηχανία στηρίζεται στο τρίπτυχο: Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας. Εξωστρέφεια. Και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο σχεδιασμός των βασικών χρηματοδοτικών εργαλείων, που είναι τα ΕΣΠΑ, ο Αναπτυξιακός Νόμος και το Ταμείο Υποδομών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο για τον τομέα της βιομηχανίας, ανέρχονται μέχρι σήμερα για την Δυτική Ελλάδα στις 5, με συνολικό ύψος 11 εκατ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το νέο Ταμείο Υποδομών που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τους επόμενους μήνες, θα χρηματοδοτήσει κρίσιμα έργα υποδομών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία».
Συμπλήρωσε πως στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι χωροθετημένες 3 Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές: η Βιομηχανική Περιοχή Πάτρας, το Βιοτεχνικό Πάρκο Γλαύκου Πάτρας και η Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή Πλατυγιαλίου στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας.
Για τον τουρισμό και τον πολιτισμό ο πρωθυπουργός είπε «το 2016, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τουριστικός προορισμός ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας, που αναπτύσσεται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Η τάση αυτή πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί. Με την ανάδειξη των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Περιφέρειας, τόσο στην Αχαΐα και την Ηλεία, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία» υπογράμμισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «για την στήριξη της επιχειρηματικότητας του τουρισμού, δημοσιεύθηκε την προηγούμενο μήνα η πρόσκληση των 120 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων».
Εκανε ειδική αναφορά στην στήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.
«Από την δική μας πλευρά, πέρα από την σταθερή επιχορήγηση που έχει διασφαλιστεί, ενισχύουμε τον θεσμό με επιπλέον 8 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε «ο Επικούρειος Απόλλωνας, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κλασσικά μνημεία της Ηλείας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, ενταγμένο στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Από τα προγράμματα ΕΣΠΑ έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση εργασιών για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του».
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως είναι «μεγάλη επιτυχία για την Πάτρα είναι η οργάνωση, στην πόλη, των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου του 2019».
Για την ενέργεια ο πρωθυπουργός τόνισε «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παίζει σημαντικό ρόλο στο πεδίο ερευνών και αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Εχουν υπογραφεί ήδη δυο συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, στις χερσαίες περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας. Και άλλες δύο στις θαλάσσιες περιοχές στα Δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου και του Δυτικού Κατάκολου». Ο Αλέξης Τσίπρας στη βάση των ενεργειακών εξελίξεων τόνισε τη νέα αναπτυξιακή ώθηση που κερδίζει η περιοχή.
Για τη LNG ο πρωθυπουργός είπε ότι η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος (ΔΕΔΑ) θα καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε μια σειρά από πόλεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας: Η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως μέσα στην πενταετία 2019-2023 προβλέπεται η κατασκευή 468 χιλιομέτρων δικτύου φυσικού αερίου που θα καλύπτουν τον αστικό ιστό των τριών αυτών πόλεων. Συμπλήρωσε πως «σχεδιάζεται να κατασκευαστούν 4.700 συνδέσεις έως το 2023 και 13.500 έως το 2029, που θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα εξυπηρετούν κατοικίες». Η χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπολογίζεται σε 51,8 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ (2014-2020), από πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
«Συνολικότερα, η παροχή φυσικού αερίου θα επιτρέψει τη σοβαρή μείωση του κόστους της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής και την περιβαλλοντική αναβάθμιση των τριών πόλεων, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής του λιμανιού της Πάτρας και ολόκληρης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για τις ΑΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος εμφανίζει υψηλό δυναμικό, ειδικά στα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Πρόσφατα ψηφίστηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο – τομή για τις Ενεργειακές Κοινότητες, που ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη αυτή».
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε πως «ξεχωριστή θέση στο νέο ενεργειακό μείγμα που σχεδιάζουμε έχουν οι πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το οποίο θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, θα περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, με ιδιαίτερη μέριμνα στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών».
Για τις υποδομές ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την ολοκλήρωση των αυτοκινητόδρομων Κορίνθου – Πατρών και Αντιρρίου – Ιωαννίνων, «υλοποιήσαμε σε δυόμισι χρόνια ότι δεν είχε γίνει σε μια δεκαετία».
«Οι πολίτες της Ηλείας, έχουν δίκιο να αισθάνονται σχετικά αδικημένοι, μιας και ο αυτοκινητόδρομος (Πάτρα – Πύργος) αφαιρέθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά από τη Σύμβαση Παραχώρησης. Το έργο ξεκινά άμεσα στο σύνολό του, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα γίνει με 200 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον προϋπολογισμό των έργων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Για τον σιδηρόδρομο είπε «δημιουργήσαμε νέα δεδομένα που επηρεάζουν και τη σιδηροδρομική διέλευση μετά την παραχώρηση του Κεντρικού Παραλιακού μετώπου στην Αυτοδιοίκηση. Διαδικασία που πολλοί υποσχέθηκαν αλλά μόνο εμείς υλοποιήσαμε» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Για το παραλιακό μέτωπο είπε πως η λύση που δίνει η κυβέρνηση εμπεριέχει σεβασμό στην πόλη «λύση που μπορεί έως το 2023 να συνδέσει το σιδηρόδρομο με το Λιμάνι της Πάτρας γιατί αυτός είναι βασικός κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης» είπε. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως θα κατασκευαστεί και το εμπορικό τμήμα του λιμένα της Πάτρας και η σύνδεση του με το εμπορευματικό κέντρο. «Το λιμάνι της Πάτρας αποτελεί για εμάς βασική υποδομή της χώρας» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Τον Ιούνιο ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής του φράγματος Πείρου – Παραπείρου στην Πάτρα και οι εργασίες υδροδότησης οικισμών, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
«Εχουμε δεσμευτεί ότι το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας θα αποδοθεί στον λαό της πόλης και στον Δήμο» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Για την παιδεία ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως στον τομέα της Παιδείας, η κυβέρνηση έχει αναλάβει το εγχείρημα της ακαδημαϊκής αναδιάταξης και της αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσής στην χώρα μας.
«Το σχέδιο άρχισε να υλοποιείται με τις συνέργειες και συγχωνεύσεις του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, συνεχίστηκε με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου. Ενώ εντός των ημερών ψηφίζεται στη Βουλή η εμβληματική ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το Πανεπιστήμιο Πατρών, «ένα ίδρυμα με παράδοση, κύρος, εμπειρία και δυναμική» σημείωσε, Αλέξης Τσίπρας. «Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε θαρραλέες κινήσεις, που θα εξυπηρετούν την αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, πάνω σε στέρεες και κυρίως, ακαδημαϊκές βάσεις» είπε και προανήγγειλε την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών σχολών που θα ανταποκρίνονται στις περιφερειακές αναπτυξιακές κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες. Στην Αιτωλοακαρνανία, λοιπόν, ιδρύεται Σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών. Ενώ στην Ηλεία ιδρύεται Σχολή Πολιτισμικών Σπουδών και Διαχείρισης» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και να προχωρήσει την δημιουργία μιας νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα» ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για την υγεία ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως πρόκειται για καθοριστική κυβερνητική πολιτική. «Η στήριξη της Δημοσίας Υγείας ήταν ένας από τους τομείς στους οποίους επικεντρώσαμε ακόμα και στις πιο δύσκολες από δημοσιονομική άποψη περιόδους. Με αποτελέσματα, θα έλεγα, ιδιαίτερα ικανοποιητικά, παρά τον ανελέητο πόλεμο που δεχόμαστε από συγκεκριμένα συμφέροντα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Στον τομέα της Υγείας συνεχίζεται και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η προσπάθεια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών. Στο Αγρίνιο στελεχώθηκε η καρδιολογική κλινική. Ξεκίνησε να λειτουργεί όλες τις ημέρες του χρόνου η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στελεχώθηκε η μονάδα τεχνητού νεφρού. Και εξασφαλίστηκε η 24ωρη εφημερία» είπε μεταξύ άλλων, περιγράφοντας όσα έχουν γίνει στον τομέα υγείας.
Υπογράμμισε πως αν για κάτι είναι περήφανος είναι για το 1,5 εκατομμύρια ανέργους που απέκτησαν πρόσβαση στο σύστημα υγείας.
Καταλήγοντας στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε «η δική μας δέσμευση είναι ότι η επαφή αυτή (μέσω των Περιφερειακών Συνεδρίων) και η συνεργασία θα συνεχιστούν ακόμα πιο στενά και μεθοδικά κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των όσων συμφωνήθηκαν εδώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κλείνοντας ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν στο να είναι αυτό εδώ το Συνέδριο ουσιαστικό και παραγωγικό και τόνισε πως έγινε ένα ουσιαστικό βήμα και τόνισε πως θα βρίσκεται δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση όσων δεσμεύτηκαν, «εσείς θα μας κρίνεται».
Μπορούμε να οικοδομήσουμε μαζί τη Ελλάδα της προκοπής και της δικαιοσύνης είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ