17.2 C
Athens
Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑπορρίφθηκε και το δεύτερο αίτημα αποφυλάκισης των Ελλήνων στρατιωτικών

Απορρίφθηκε και το δεύτερο αίτημα αποφυλάκισης των Ελλήνων στρατιωτικών

 

Να παραμείνουν προφυλακισμένοι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί αποφάσισε το αρμόδιο τουρκικό δικαστήριο, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία.
Σύμφωνα με πηγές από το πρακτορείο «Αναντολού», το μεσημέρι της Τρίτης οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, κατέθεσαν αίτημα αποφυλάκισης, ζητώντας να αντικατασταθεί η προφυλάκιση από όρους κατ’ οίκον περιορισμού.
Το σκεπτικό του δικαστή
Ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό ότι «υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία – ισχυρές υποψίες ότι οι δύο συλληφθέντες υπέπεσαν στο αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται».
Επιπλέον, με βάση το σκεπτικό, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Χουριέτ κ.α. μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής επικαλείται το γεγονός ότι «δεν διαθέτουν διεύθυνση διαμονής στην Τουρκία», ακόμη ότι «υφίσταται η σκέψη ότι μπορεί να διαφύγουν αν παραμείνουν ελεύθεροι». Στους λόγους απόρριψης της άρσης προφυλάκισης συμπεριλαμβάνεται και το ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, αλλά και ο τρόπος που αυτή έγινε.
Ο δικαστής ισχυρίζεται επίσης ότι «το μέτρο προφυλάκισης είναι σε λογικό πλαίσιο αν ληφθεί υπόψη ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο ποινή είναι 5ετής φυλάκιση». Τέλος, υποστηρίζει ότι «η αποφυλάκισή τους με περιοριστικά μέτρα δεν θα είναι επαρκής».
Φ. Κουβέλης: «Σημαντικό γεγονός το σαφές μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία»
Σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φώτης Κουβέλης, τον «σαφή λόγο της ΕΕ προς την Τουρκία» στη διάρκεια της συνόδου ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα, για την κυπριακή ΑΟΖ, για το Αιγαίο, και ενδιαφέρον το μήνυμα της ότι «δεν μπορεί να υπάρχει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, χωρίς πρόοδο στις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο», καίτοι -όπως προσέθεσε, στη σύνοδο «αποτέλεσμα με την έννοια της δεσμευτικής απόφασης δεν υπήρξε και δεν θα μπορούσε στην παρούσα φάση να υπάρξει».
Σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι ο επανακαθορισμός της Τουρκίας όσον αφορά στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, «έστω και φραστικός», «είναι δηλωτικός και της προσπάθειας που κάνει αυτή τη στιγμή η Τουρκία, στη βάση των αρνητικών συσχετισμών που έχει διαμορφώσει στο ευρύτερο πεδίο και όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις».
Για το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι «δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν αυτό το οποίο ζητήθηκε, αναφορικά με την αποφυλάκιση και την επιστροφή στην πατρίδα των δύο στρατιωτικών μας, θα υλοποιηθεί, διότι ο Ερντογάν παραπέμπει το θέμα στην τουρκική Δικαιοσύνη. Πρέπει να αναμείνουμε τι ακριβώς θα συμβεί με τη σύνταξη του κατηγορητηρίου και την ενδεχόμενη -ως προς τον προσδιορισμό της- δικάσιμου, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης». Επανέλαβε δε ότι «η ελληνική κυβέρνηση σε πολλαπλά επίπεδα, και σε επίπεδο Ευρώπης και πέραν του Ατλαντικού, έχει θέσει το ζήτημα, διεκδικώντας αυτό το οποίο είναι αυτονόητο, να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί το συντομότερο δυνατό στην Ελλάδα».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον κ. Καμμένο, ο κ. Κουβέλης δήλωσε σχετικά: «Είναι πάρα πολύ καλή, εξαιρετικά συστηματική και δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα, σαν εκείνα μάλιστα που θέλουν κάποιες πλευρές από το χώρο της αντιπολίτευσης ή και από μέσα ενημέρωσης να αναδείξουν. Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως».
Τέλος, ερωτηθείς αν εξετάζεται θέμα αύξησης της θητείας απάντησε «δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση».
Θα καταθέσουν ένσταση επί της απόφασης οι συνήγοροι
Ενσταση επί της αρνητικής απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης στο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται για 27 ημέρες προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, αναμένεται να καταθέσουν αύριο (σ.σ. Τετάρτη), σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συνήγοροί τους.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη, Νίκος, αμέσως μετά την επίσημη ενημέρωση για τη συνέχιση κράτησης των δύο στρατιωτικών είπε:
«Το σημαντικό είναι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην πατρίδα. Ο απροσδιόριστος χρόνος είναι που μας φορτίζει συναισθηματικά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην απονομή της δικαιοσύνης, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Γνωρίζουμε πως συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Δημήτρη και του Αγγελου και πως το μόνο που συνέβη είναι ότι εισήλθαν κατά λάθος στη γειτονική χώρα. Η αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης θα ήταν μία θετική εξέλιξη αλλά ας μη γελιόμαστε, τα παιδιά θα παρέμεναν κρατούμενοι και μακριά από την πατρίδα. Το ζητούμενο παραμένει. Η άμεση επιστροφή στις οικογένειές τους. Δεν έχουμε το δικαίωμα να λυγίσουμε, γιατί τα παιδιά μας διαθέτουν ψυχικό σθένος που μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίζουμε κάθε ανησυχία και κάθε εμπόδιο».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ